Thuis sporten is terug! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Sporten in de woon- of slaapkamer doen we al decennia. ‘Jane Fonda’s Workout’, waarin de actrice uitlegt hoe je vanuit huis aan je conditie kunt werken, is een van de bestverkochte video’s aller tijden. De afgelopen twintig jaar trokken we echter massaal naar sportscholen om onder begeleiding van een trainer of instructeur te sporten. Maar de work-out@home is bezig aan een revival. Thuis sporten wint de laatste jaren aan populariteit: het past perfect in onze drukke levensstijl en bij onze groeiende wens om tijd en plaats van sport en bewegen zelf te bepalen.

Hoe werk het?

Dankzij het internet, sociale media en de ontwikkeling van de smartphone hoef je je huis tegenwoordig niet meer te verlaten om fit te worden. Het principe van thuis sporten is simpel: je doet de oefeningen die jij wilt op het tijdstip dat het jou uitkomt. ’s Ochtends of ’s avonds, intensief of rustig, cardio- of krachttraining, je bepaalt het helemaal zelf. Voor ieder is er wat wils, van beginners tot gevorderden. Probeer vooraf te bedenken wat en hoe je wilt gaan sporten en begin daarna met je zoektocht.

YouTube

Het is zinvol eerst Google te gebruiken en meer informatie op te zoeken over de onderwerpen waar je interesse in hebt. Neem ook een kijkje op fora en blogs. Het beste en makkelijkste medium is echter YouTube. Op het videokanaal staan duizenden filmpjes met instructies en oefeningen. Van zware circuits tot een ‘beginnersguide’ voor yoga. Enkele bekende en populaire YouTube-kanalen zijn: BeFit, Yoga with Adriene en Six Pack Shortcuts.

Apps

Ook apps zijn een handig hulpmiddel als je thuis wilt gaan sporten. Gezondheidsapps worden steeds populairder en wie op zoek is naar een goede work-out voor thuis heeft mogelijkheden te over. De trainingsapps sturen je zelfs notificaties als je een aantal dagen niet gesport hebt. In dertig dagen een wasbordje of in zeven minuten een volledige work-out, het is allemaal mogelijk. Populaire apps voor thuissporters zijn: Virtuagym Fitness (iOS, Android), 30 Day Ab Challenge (iOS, Android), 7 Minute Work-out (iOS, Android, Windows) en Instructor Live (Android).

Voordelen als sporten op je eigen tijd en plaats zijn reeds benoemd, maar er zijn meer pluspunten die bij uitstek horen bij de thuiswork-out. Zo bespaart het je geld en tijd, kun je een programma en trainingsmethode kiezen die exact passen bij jouw leven, stimuleert het je creativiteit bij het bedenken van leuke bewegingsvormen en hoef je nooit te wachten op anderen bij gebruik van de gewenste toestellen en apparatuur.

Virtueel sportmaatje

Mocht je niet weten waar je moet beginnen of zie je door de bomen het bos niet meer, dan is er altijd nog een grote online community die je kan helpen. Mensen houden blogs bij, geven elkaar tips op fora of starten een Facebook-groep om elkaar te helpen en te motiveren. My Model Workout is bijvoorbeeld een bekende online community voor vrouwen. Het was nog nooit zo gemakkelijk om thuis te sporten en een (virtueel sportmaatje) te vinden!

 

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment