Suppen voor beginners – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Suppen is een afkorting van stand-up paddling en is een vorm van golfsurfen. Het verschil met golfsurfen is de manier waarop je je voortbeweegt: bij golfsurfen doe je dat al liggend en peddelend met je handen, terwijl je bij suppen rechtop op je plank staat en een peddel gebruikt. Ook heb je bij suppen geen golven nodig, je kunt het net zo goed doen op vlak water.

Supscholen

Hoewel je ook kunt suppen op zee, is het als je net begint aan te raden om te oefenen op binnenwater en om eerst les te nemen bij een supschool. Die supscholen zijn de afgelopen tijd als paddenstoelen uit de grond geschoten. Vooral in de kustprovincies vind je veel scholen waar je kunt leren suppen: kijk maar op het kaartje op de website van het Watersportverbond.

Stabiel

De peddel die je bij het suppen gebruikt is gemaakt van hout, kunststof, carbon of aluminium. Laat je ‘m in het water vallen, dan blijft hij gewoon drijven. De plank is tussen de 2,5 en 4,5 meter lang en heeft een volume van 120 tot maximaal 300 liter. Daardoor ligt hij lekker stabiel in het water en val je er dus niet zo snel vanaf: vooral als je net begint met suppen een fijn en veilig idee.

Materiaal huren

Wil je eerst eens kijken of je suppen een leuke sport vindt voordat je materiaal aanschaft? Dan kun je op verschillende plekken in het land een board en een peddel huren. Kijk ook hiervoor op de website van het Watersportverbond.

Board kopen

Ga je geen nieuw, maar een tweedehands supboard kopen? Let er dan op dat het board past bij jouw niveau, vaarwater en discipline. Ga je vooral op vlak water suppen, koop dan een lang, breed en stabiel board. Test het board eerst een keer zelf uit voordat je de aankoop doet. Ook is het verstandig om iemand mee te nemen die verstand heeft van suppen en dus mee kan kijken of je een goed board koopt.

Surfschoentjes

Naast een board en een peddel heb je niet veel nodig om te kunnen starten met suppen. Als je op wilder water gaat suppen is het verstandig om een wetsuit te dragen om onderkoeling te voorkomen, maar voor beginners die op binnenwater oefenen is de kans om onderkoeld te raken niet zo groot. Verder zijn speciale surfschoentjes een aanrader. Daarmee sta je steviger op je plank dan op je blote voeten en houd je die voeten gelijk lekker warm.

Veiligheid voorop

Ga je voor het eerst zonder begeleiding suppen? Zorg dan dat je altijd een zogenaamde leash draagt: oftewel een band om je enkel waardoor je je board bij je houdt als je er vanaf valt. Check verder vooraf goed de weersvoorspellingen en stippel een route uit. Het allerbelangrijkste: houd rekening met de beroepsvaart. Op je sup ben je op het water relatief klein en dus moeilijk te zien voor schippers die je inhalen. Het beste kun je daarom als beginnende supper een route kiezen die de vaarwegen van de beroepsvaart links laat liggen.

Bron: Watersportverbond

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment