Suiker, hoe goed of slecht is het voor je?

Evelien Koster


Redacteur Irene van het tijdschrift Libelle, naar eigen zeggen behoorlijk verslaafd aan suiker, besloot zelf de proef op de som te nemen en stopte tien dagen lang met het eten van suiker. Best lastig, want ze is dol op chocola, taart en croissantjes met jam. 

Ontwenningsverschijnselen

Wie online wat informatie verzamelt over stoppen met het eten van suiker, leest al snel dat je lichaam daarbij last kan krijgen van zogenaamde ontwenningsverschijnselen. Die bestaan bijvoorbeeld uit (lichte) hoofdpijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Ook kun je zo’n sterke trek in suiker krijgen, dat je zelfs een uur zou willen rijden om maar iets lekkers met suiker te kunnen kopen. 

Vaste suikermomenten

Wat ook lastig is, en Irene merkte dat ook tijdens haar uitdaging om tien dagen suikervrij te eten, is het moment waarop je normaal gesproken iets met suiker eet. Bijvoorbeeld je vaste stukje chocola halverwege de middag of in de loop van de avond. Het lijkt wel of je dan aan niets anders meer kunt denken dan dat.

Minder energiedipjes

Toch merkte Irene na een paar dagen vooral ook de positieve effecten van tijdelijk geen suiker eten. Zo had ze minder energiedipjes en viel ze zelfs af. Toch is ze na de tien dagen wel weer suiker gaan eten, al let ze nu beter op en gaat ze bewuster met haar suikerinname om. 

Natuurlijke suikers

En dat is precies wat het Voedingscentrum je ook aanraadt. Producten met suiker kun je namelijk opdelen in twee categorieën: ten eerste producten met natuurlijke suikers, zoals fruit en melk. Die bevatten daarnaast ook andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en kun je daarom gewoon eten of drinken.

Weinig voedingsstoffen

Ten tweede zijn er dan de producten waar suiker aan toegevoegd is, zoals koekjes, snoep en taart. Deze suikers zijn niet zo goed voor je: ze bevatten namelijk veel calorieën, maar weinig of geen voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Als je regelmatig sport voorzien deze producten je dus ook niet echt van nuttige brandstoffen om je training vol te houden.

Minderen met suiker

Suiker helemaal uit je leven bannen is dus niet nodig. Wil je wel minderen met het eten van suiker, bijvoorbeeld vanwege het positieve effect op je energieniveau? Probeer dan de producten waar suiker aan is toegevoegd, zoals koekjes, snoep en gebak, maar ook bijvoorbeeld sauzen en dressings, te laten staan.

Bronnen: Libelletv.nl, Voedingscentrum en Blijsuikervrij.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment