Starten met tennis – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland doen aan tennis. Niet verwonderlijk, want tennissen kun je op elke leeftijd doen, het is niet moeilijk om te leren en je kunt het flexibel inpassen in je leven, waarbij je maar één sportmaatje nodig hebt om een partijtje te kunnen spelen.

Waar en wanneer je wilt

Bij tennis kies je zelf waar en wanneer je speelt: overdag of in de avonduren, één keer per week of misschien wel bijna elke dag, recreatief of in competitievorm. Voor die laatste groep, de competitiespelers, zijn er bovendien wedstrijden voor elk niveau, zodat je het altijd kunt opnemen tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Vereniging zoeken

Maar hoe begin je nu met tennissen? Waar let je op als je les wilt nemen? De verenigingszoeker van de KNLTB is daarbij een goed startpunt. In totaal kent Nederland rond de 1.700 tennisverenigingen, dus de kans dat je er eentje vindt bij jou in de buurt is behoorlijk groot. In de verenigingszoeker hoef je alleen je plaats of postcode in te typen om een overzicht te vinden van verenigingen in jouw omgeving.

Kennismaking

Ga je kennismaken bij een tennisvereniging, geef dan goed aan hoeveel ervaring je al hebt. Je wordt bij de meeste clubs ingedeeld aan de hand van je niveau, zodat je de rest van de groep goed bij kunt benen. Meestal krijg je les in een groep van vier tot tien spelers. Tennisverenigingen hebben vaak een beginnerspakket waarbij je niet alleen les krijgt, maar ook daarbuiten vrij kunt tennissen. Vraag daarnaar als je voor het eerst op de vereniging bent.

De kunst afkijken

Een tennisleraar leert jou de technieken, grepen en spelregels om het spel goed te kunnen spelen. Veel verenigingen kennen daarnaast ook starterstoernooitjes: je kunt daar rustig je eerste wedstrijdjes spelen en zo in de praktijk nog beter worden. Ook is het leuk om naar partijen van andere tennissers te kijken die al een stapje verder zijn dan jij. Je kunt namelijk veel leren van de bewegingen die zij op de baan maken.

Tennisschoenen

Om te kunnen beginnen met tennis heb je niet veel nodig. Naast tenniskleding die netjes is en lekker zit, komen schoenen die speciaal voor tennis gemaakt zijn goed van pas. Koop deze schoenen in een goede sportzaak, laat je daar van degelijk advies voorzien en pas verschillende schoenen voordat je je aankoop doet.

Tennisracket

Verder is een racket natuurlijk belangrijk. Deze zijn er in allerlei soorten en maten: geschikt voor kinderen, mannen, vrouwen, beginners, ervaren spelers en spelers met verschillende speelstijlen. Laat je hier ook van goed advies voorzien, want met een racket dat echt voor jou geschikt is, beleef je veel meer plezier aan je eerste tennislessen.

Tennisballen

Tot slot zijn er natuurlijk de tennisballen. Waar het belangrijk is je keuze voor schoenen en racket weloverwogen te maken, raadt de KNLTB je aan om als beginnende tennisser niet te lang na te denken over de tennisballen die je kiest. Als je vaker hebt gespeeld, ontdek je vanzelf met welk soort bal jij het liefste speelt.

Bronnen: KNLTB en Beginnen met tennis

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment