Staat jouw koelkast koud genoeg?

Evelien Koster


Die temperatuur van 4 graden Celsius, waarom is die eigenlijk zo belangrijk? Er is gebleken dat dit de ideale temperatuur is voor een koelkast. Je eten en drinken blijft dan langer goed en de kans is kleiner dat je last krijgt van bacteriën.

Warmer dan je denkt

Maar ook met deze wetenschap in je achterhoofd is het vaak lastig te zien hoe koud je koelkast staat. Dat weet ook Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. “In veel koelkasten zit wel een draaiknop met getallen, maar dit zegt niks over de temperatuur. In werkelijkheid kan het warmer zijn dan je misschien denkt”, legt zij uit.

Controleren

“De temperatuur kan ook hoger zijn als je koelkast te vaak en te lang heeft opengestaan”, vervolgt Wieke. “Ook in oudere koelkasten kan het soms warmer zijn. Het is dus slim om regelmatig de temperatuur te controleren.”

Ziek

Komt de temperatuur in je koelkast boven de 4 graden Celsius uit, dan kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt dan zelfs zo ziek worden van het eten dat uit je koelkast komt, dat sporten er tijdelijk niet inzit. “Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van wordt”, zegt Wieke.

Bacteriën groeien sneller

“Elke graad warmer versnelt de groei”, weet Wieke. “Listeria, een beruchte ziekmakende bacterie, groeit bijvoorbeeld drie keer sneller bij 7 graden Celsius, en bijna acht keer sneller bij 12 graden Celsius. Het is dus belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat.” Overigens kan het niet veel kwaad als je koelkast juist net iets lager dan 4 graden Celsius staat, als je maar goed oplet dat je versproducten geen koudebederf (schade door bevriezing) oplopen.

Groene 4

De koelkastthermometer van het Voedingscentrum maakt het makkelijk om je koelkast op 4 graden Celsius te krijgen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de thermometer op de onderste plank van je koelkast leggen. Na enkele uren kijk je op de thermometer om te checken wat hij aangeeft. Als de 4 op de thermometer groen oplicht, staat je koelkast koud genoeg. Is de temperatuur hoger, dan kun je deze met behulp van de draaiknop bijstellen. Onthoud daarbij: hoe hoger het getal op de knop, hoe kouder je koelkast staat.

Gratis thermometer

De koelkastthermometer van het Voedingscentrum kun je gratis ophalen in een Coop-supermarkt. Je krijgt er eentje als je in de winkel verse groente koopt. Heb je geen Coop in de buurt, dan kun je de thermometer ook aanschaffen in de webshop van het Voedingscentrum. Je betaalt dan alleen 1,95 euro aan verzendkosten. De thermometers zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

 

Bron: Voedingscentrum

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment