Sportseizoen geopend, sport in de lift!

Evelien Koster


De stijging blijkt uit maandelijks onderzoek dat onderzoeksbureau GfK verricht voor NOC*NSF. De NOC*NSF Sportdeelname Index kwam in september uit op 138 punten. Het aantal mensen dat in september minimaal één keer per week sportte, was 60 procent. Dat komt neer op zo’n 9,1 miljoen mensen.

Wandelen op één

Afgelopen maand hebben ten opzichte van september 2014 circa 123.000 meer Nederlanders aan wandelsport gedaan. Binnen de top drie van stijgers van 2015 neemt wandelsport dan ook de eerste positie in. Yoga en tennis/rolstoeltennis nemen (met een stijging van respectievelijk 73.000 en 38.000 beoefenaars) de tweede en derde positie in. De grootste daler in september was fitness (cardio/kracht): het aantal fitnessbeoefenaars daalde met zo’n 270.000 mensen.

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF: “Met de start van het nieuwe sportseizoen en het aflopen van de vakanties stijgt zoals in alle jaren de sportdeelname in Nederland ook weer. Overall zien we dat de sportdeelname van 2015 op ongeveer hetzelfde niveau zit als vorig jaar.”

Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar

GfK meet ook de sportdeelname onder Nederlandse jongeren. De Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar is in september flink gestegen, tot 136 punten. Het percentage jongeren dat in de maand september vier keer of vaker heeft gesport, bedraagt 80 procent. Dat zijn circa 2 miljoen jongeren. Een mooie score!

undefined

Een mogelijke verklaring voor de grote stijging in september is het grote aantal kinderen en jongeren dat lid is van een sportvereniging. En die zijn in september weer gestart met de trainingen en de competities voor het komende seizoen.

Bron: NOC*NSF

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment