Sportdeelname naar grote hoogte in april

Evelien Koster


Afgelopen maand werd dus meer gesport dan in alle maanden ervoor, in elk geval teruggaand tot januari 2013. De Sportdeelname Index kwam in april 2015 uit op 162 punten, waar die in maart 2015 nog op 119 stond. Grootste stijgers ten opzichte van april 2014 waren: voetbal (+90.000), dansen (+80.000) en wandelen (+30.000).

Langer licht

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF: “In april hebben 600.000 Nederlanders meer wekelijks gesport dan in maart. Het betere weer (minder regen en kou en langer licht buiten), meer motivatie, het bevorderen van de gezondheid en meer vrije tijd waren de belangrijkste redenen om meer te gaan sporten. Overigens is april de maand in het jaar waarin het meest wordt gesport.”

Achterban

Lenselink ziet verder dat ondernemende sportclubs steeds meer oor hebben voor de behoefte van hun achterban. “Bij een groot aantal sportclubs kun je tegenwoordig naast de kernsport als bijvoorbeeld voetbal of hockey ook tal van andere sportactiviteiten beoefenen. Zo is er een groot aantal open clubs in Nederland waar op basis van de behoefte van de leden en de buurt hardloop- of wandelgroepen vertrekken vanaf het clubhuis. Ontmoeten staat bij deze clubs centraal en samen sporten is dan datgene wat elkaar bindt.”

Olympic Moves

Maar ook voor jongeren was april een sportieve maand: de Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar steeg naar 148 punten ten opzichte van de stand van 135 punten in maart 2015. Dat betekent dat in april 2015 78 procent van de jongeren vier keer of vaker in die maand heeft gesport, in april 2014 was dit 77 procent.

undefined

Gert-Jan Vreken namens Zilveren Kruis: “In april is de sportindex tot 18 jaar opnieuw gestegen. De goede resultaten van de afgelopen maanden sterken ons in de ambitie om steeds meer jongeren in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld tijdens de finale van Olympic Moves op 5 juni in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Zilveren Kruis is sinds dit jaar partner van deze grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Met de uitkomsten van de sportindex kunnen we volgend jaar nog beter inspelen op de top 3-sporten onder de jeugd. Bijvoorbeeld door uitbreiding van het voetbal en het nog beter integreren van dans binnen Olympic Moves.”

Bron: NOC*NSF

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment