Sport veilig met je hond

Evelien Koster


Je hond is een ideaal sportmaatje. Hij is energiek, enthousiast, houdt van rennen en heeft dus bijna altijd wel zin om samen met jou iets sportiefs te gaan doen. Maar denk wel goed na over de activiteit die jullie gaan ondernemen: niet elke sport is geschikt voor elke hond en de ene hond kan meer aan dan de andere.

Wandelen of rennen

Met een kleine hond kun je goed een wandeling maken, een spelletje doen met een frisbee of een bal of samen een trektocht ondernemen. Een kleine (volwassen) hond kan een wandeling van drie tot vijf kilometer goed aan. Daarboven wordt het voor hem waarschijnlijk iets te lang. Met grote honden kun je ook gaan fietsen, hardlopen of bijvoorbeeld skeeleren. Wil je iets intensiefs ondernemen samen met je hond, check dan even bij je dierenarts of hij geen last heeft van gezondheidsproblemen die dat in de weg staan.

Plan een pauze

Ook al rent je hond vrolijk blaffend van opwinding om je heen, begin rustig aan jullie gezamenlijke wandel- of fietstocht. Als je hond jouw tempo gemakkelijk aankan, kun je het altijd nog iets opvoeren. Begint je hond zwaar te ademen, raakt hij achterop of weigert hij door te gaan, dan is het tijd om een pauze te nemen. Push hem vooral niet om toch nog even door te gaan.

Snuffelen

Doe het ook weer niet te rustig aan. Als je hond iets tegenkomt wat hij interessant vindt en daar uitgebreid aan wil gaan snuffelen, wordt jouw wandeling of hardloopronde ook een stuk minder intensief. Wees hier alert op en houd je tempo vast, bijvoorbeeld door flink de pas erin te zetten, zodat je hartslag ook sneller gaat.

Fietsbeugel

Ook als jullie samen gaan fietsen is het belangrijk dat je op tijd pauze neemt. Voor jou is fietsen misschien lichter dan hardlopen, maar je hond is wel aan het rennen. Maak je route daarom niet te lang. Als je veilig met je hond wilt fietsen heb je een fietsbeugel nodig die je aan je fiets vastmaakt en een elastische riem voor aan het tuig of de halsband van je hond. Elke fietsbeugel heeft een veiligheidsmechanisme dat zorgt dat je hond loskomt zodra hij klem komt te zitten. Handig voor als hij bij een paaltje links wil en jij rechts.

Eten

Nog een tip tot slot: geef je hond niet vlak voor het sporten of meteen erna te eten. Daardoor kan een maagkanteling ontstaan. Het beste kun je je hond pas ruim een uur na het sporten weer iets te eten geven.

Bronnen: HLN.be en Uitgelatenhond.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment