Sport van de Maand: ZekerBewegen

Evelien Koster


ZekerBewegen is gericht op uitbreiding en verbetering van de bewegingsvrijheid van senioren. Doe je mee aan ZekerBewegen dan ervaar je na afloop meer bewegingsvrijheid en een betere lichamelijke conditie. Je kunt fysiek weer dingen doen waarvan je misschien dacht dat je ze nooit meer zou kunnen. Je leert hoe je het risico op vallen kunt verkleinen en hoe je – mocht je onverhoopt toch vallen – een val op zo’n manier kunt opvangen dat je er geen ernstige verwondingen aan overhoudt. Goed voor je zelfvertrouwen! Zo kun je langer en beter voor jezelf zorgen en deelnemen aan het maatschappelijke leven. ZekerBewegen dus. Tot slot, niet onbelangrijk: de trainingen dragen uit dat bewegen leuk is!

De lessen

ZekerBewegen bestaat uit een cursus van zes wekelijkse groepslessen van anderhalf uur, waarin deelnemers een aantal terugkerende thema’s oefenen: balans en mobiliteitsoefeningen, zijwaarts vallen, voorwaarts rollen, voorwaarts vallen, achterwaarts vallen en opstaan. Door het herhaaldelijk oefenen wordt het voor de deelnemer steeds makkelijker de oefeningen uit te voeren. Er wordt een directe link gelegd naar dagelijkse en herkenbare voorbeelden. Uiteraard wordt de geboden oefenstof aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. De trainingen worden verzorgd door judoleraren die door de JBN zijn erkend en een speciale bijscholing tot instructeur ZekerBewegen hebben gevolgd.

In Enschede…

ZekerBewegen is (als opvolger van Fit Veilig Valbreken) pas net gelanceerd en wordt nu nog op een beperkt aantal locaties aangeboden. Sport.nl ging met de camera naar Verpleeghuis Bruggerbosch in Enschede. Daar biedt de Stichitng Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVvS) dit JBN-programma aan. Bekijk het filmpje en zie zelf hoe enthousiast en gemotiveerd de deelnemers zijn. “Leuk en gezellig” is het. “Als ik ooit val, dan hoef ik mezelf geen verwijten te maken dat ik dit niet gevolgd heb.”

…en op tal van andere locaties

Hoewel ZekerBewegen nog gloednieuw is, ontbreekt het de JBN niet aan ambitie. In 2016 wordt de training gegeven op maar liefst 120 locaties in het land, zo belooft de bond. Vast ook ergens bij jou in de buurt. Wil je meedoen, zoek dan hier een club/instructeur. Voor meer informatie over ZekerBewegen kun je terecht op Sport.nl en op de website ZekerBewegen.nu.

ZekerBewegen!
Veilig vallen, opstaan en doorgaan.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment