Sociale media als sportmotivatie – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Ken je bijvoorbeeld de hashtag #fitspiratie of in het Engels #fitspiration? Typ deze hashtag in op een van de sociale netwerken waar je actief bent en je krijgt tal van tips om je te motiveren bij je training. Vooral op Pinterest vind je van alles, van motiverende quotes – “It’s easier to wake up early in the morning & work out, than it is to look in the mirror each day & not like what you see” – tot tips voor het soort oefeningen dat je kunt doen om fitter, sterker of slanker te worden.

Motivatie van topsporters

Dankzij sociale media is het ook makkelijker dan ooit om dicht bij topsporters te komen, dus ook bij de sporters die jij bewondert. Velen van hen gebruiken kanalen als Facebook en Instagram om je mee te nemen in hun dagelijks leven en daar kun je veel motivatie en inspiratie uit halen. Denk maar aan atlete Dafne Schippers die op Twitter, Instagram en Facebook laat zien welke gezonde maaltijden en tussendoortjes zij eet om topfit te blijven.

Work-outs in Facebookgroepen

Ook op een nog actievere manier kun je sociale media gebruiken als stok achter de deur. Zo zijn er op Facebook groepen en pagina’s waar je niet alleen motivatietips krijgt om jouw trainingen vol te houden, maar waar je ook regelmatig filmpjes met work-outs kunt vinden én waar je actief aan mee kunt doen.

Stok achter de deur

Houd je het liever wat kleiner en werk je graag samen met mensen die je écht kent aan je sportdoelen? Dan kun je bijvoorbeeld samen met je sportmaatjes een besloten groep starten op Facebook waar iedereen zijn of haar persoonlijke doel deelt en jullie elkaar op de hoogte houden van je trainingsprestaties. Omdat je vast niet wilt onderdoen voor de andere leden van de groep, heb je daarmee een heel goede stok achter de deur.

Snapchat

Tot slot kunnen jij en je sportmaatjes ook Snapchat gebruiken om elkaar te motiveren, bijvoorbeeld met korte video’s waarin je elkaar oppept. Of laat elkaar weten hoe vaak je van plan bent te gaan trainen en spreek af dat jullie bij elke training die je doet een ‘snapje’ sturen als bewijs dat je echt aan het sporten bent. Je kunt daar bijvoorbeeld de afspraak aan koppelen dat wie geen snap heeft gemaakt van zijn training, een euro in moet leggen en dat jullie van de totaalopbrengst één keer per jaar iets leuks gaan doen.

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment