Snel en veilig leren zwemmen met SuperSpetters

Evelien Koster


De SuperSpetters-lesmethode is bedoeld om meer kinderen zwemveilig te maken. Als je les krijgt volgens deze methode, leer je als eerste de borst- en de rugcrawl, omdat je die makkelijk en snel beheerst. In het water draag je een badmuts, flippers en een bril, zodat je je goed kunt concentreren op het oefenen van de zwemslagen en veilig leert zwemmen. Bij de lessen horen ook survivalelementen, bijvoorbeeld watertrappen, oriëntatie onder water en drijven. Aan het einde krijg je één diploma, dat je kunt vergelijken met het traditionele C-diploma.

Te lang

De wekelijkse zwemlessen van hun kinderen zijn voor ouders meestal niet het favoriete uitje. Veel ouders klagen dat het te lang duurt voordat hun kinderen de diploma’s A, B en C op zak hebben. “Ouders kunnen goed chagrijnig worden als ze voor een A- en een B-diploma anderhalf jaar lang wekelijks in het zwembad zitten”, zegt Erik van Heijningen van de KNZB deze week tegen het AD. SuperSpetters biedt daar een oplossing voor, omdat de methode niet alleen veilig, maar ook snel is. De eerste diploma’s zijn inmiddels uitgereikt.

Zwemplezier op vakantie

Op de landelijke SuperSpettersdag maakte de KNZB deze week bekend dat Roan Camping Holidays – dat luxe kampeervakanties voor gezinnen verzorgt – de nieuwe partner van de zwembond is voor SuperSpetters. Roan kiest voor deze samenwerking omdat veiligheid in het water naast plezier het belangrijkste is voor een zorgeloze vakantie. “Als kinderen zich veilig kunnen bewegen in en rondom het water, kunnen ouders volop genieten”, zegt Hans Bax, directeur van Roan. “Wij willen ouders bewust maken dat veiligheid een voorwaarde is voor zwem- en vakantieplezier.”

20.000 kinderen

Zwemcoach Jacco Verhaeren, ook aanwezig op de SuperSpettersdag, is trots op wat er is bereikt in het eerste jaar. “SuperSpetters wint aan terrein in Nederland. Dat is heel mooi om te zien. De nieuwe groepen die starten zitten zo vol, alle organisaties hebben een wachtlijst.”Jan Kossen, algemeen directeur van de KNZB, vertelt dat al 5.000 kinderen deelnemen aan het SuperSpetters-programma. “Onze doelstelling voor 2015 ligt op 20.000 kinderen.” 

Zwemcheck

Een van de eerste activiteiten die de KNZB en Roan samen opzetten is de ‘Nationale Zwemcheck’ op zaterdag 13 juni, vlak voor het begin van de zomervakantie. Met de zwemcheck kunnen ouders en kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar zich goed voorbereiden op de vakantie. Zwemmen op vakantie en in open water is immers toch heel anders dan tijdens de zwemles in een binnenbad. Samen met SuperSpetters-instructeurs van de KNZB doen de kinderen een aantal oefeningen, zoals: Wat moet ik doen als ik wegdrijf op een luchtbed? Hoe ga ik om met stroming? Omslaan in een kano en dan? Als je alle proeven hebt gedaan, krijg je een medaille.

Meer weten over de Nationale Zwemcheck?

Kijk op www.nationalezwemcheck.nl.

Bronnen: KNZB en AD
Foto’s: KNZBWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment