SmartGoals wint Nationale Sport Innovatie Prijs 2015

Evelien Koster


De Nationale Sport Innovatie Prijs is de award voor producten die een grote marktwaarde en impact voor de sport hebben. De prijs, die al zes keer werd uitgereikt, is een initiatief van Sports and Technology en InnoSportNL. Sinds 2012 is deze prijs één van de activiteiten van het Nationale Sportinnovatie Platform, dé community voor iedereen die betrokken is of wil worden bij innovatie in de sport. Het platform is opgericht door Sports and Technology, InnoSportNL en Arko Sports Media.

Dynamisch

De prijs werd afgelopen donderdag in Eindhoven uitgereikt tijdens het Nationale Sportinnovatie Congres. Tijdens dat congres, met het thema ‘Verleg je grenzen’ en tegen het decor van Fontys Sporthogeschool, spraken wetenschappers en ondernemers over nieuwe technologie in de sport en werden innovaties ook gedemonstreerd. Zo was turner Yuri van Gelder aanwezig om ‘Slimme Ringen’, een innovatie van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch, te laten zien.

De drie finalisten voor de Nationale Sport Innovatie Prijs waren erg verschillend. De Tovertafel is bijvoorbeeld een innovatie bedoeld om dementerende ouderen meer te laten bewegen. De andere finalist, Mobiez, is een inrichtingsconcept voor gymzalen met wisselende en nieuwe materialen. De uiteindelijke winnaar van de drie, SmartGoals, is een systeem om trainingen dynamischer te maken.

Eenvoudig

Het idee is vrij eenvoudig, legt bedenker Chris Heger uit: “Je hebt een aantal poortjes die op kunnen lichten. Als je daar doorheen rent, schiet of hockeyt, gaat dat lampje uit. Dat zorgt ervoor dat een nieuw lampje aangaat aan de andere kant.”

undefined

Bij Ajax, PSV, PEC Zwolle en Schalke 04 gebruiken ze de SmartGoals al om passoefeningen te trainen. Heger: “Dan plaatsen ze de goaltjes in een cirkel en zetten ze daar een middenvelder in. De middenvelder wordt aangespeeld en moet die bal aannemen, opendraaien en door het opgelichte poortje spelen. Voordat hij de bal in zijn voeten krijgt, moet hij al weten waar hij naartoe moet draaien. Of zoals Frank de Boer zegt: ‘Ze moeten leren kijken zoals Xavi van Barcelona.’ ”

Gebruiksvriendelijk

Ondertussen worden de SmartGoals ook al bij ongeveer honderd amateurverenigingen gebruikt. Bij het uitwerken van hun innovatie heeft Heger erg gelet op de gebruiksvriendelijkheid. “Elke ouder die uit zijn werk komt en om half zeven training moet geven aan de kinderen, kan dit uit een hok trekken en die kinderen een leuke tijd laten beleven.”

Heger ziet de prijs als een mooie opsteker voor al het werk en onderzoek dat in SmartGoals is gestoken. “We zijn al in 2009 begonnen. Ons product is nu een jaar op de markt. Nu al die prijs, dat is natuurlijk heel erg mooi!”

undefined

Foto header en hockeytraining: SmartGoals

Foto’s prijsuitreiking en winnaars: Maurits van HoutWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment