Smakelijk sportief: nasi goreng met roerei

Evelien Koster


Ingrediënten

75 gram zilvervliesrijst
2 eieren
1 eiwit (kippenei zonder eidooier, zie Kookweetje)
5 gram kokosolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
200 gram nasigroenten (oosterse roerbakmix bestaande uit wortel, taugé, paprika en prei)
2 theelepels nasikruiden
1 theelepel sambal badjak (of scherpte naar eigen wens)
1 eetlepel ketjap manis

Bereidingswijze

  • Zet de zilvervliesrijst met ruim kokend water op en laat in 8 minuten gaar koken.
  • Giet het overtollig vocht af als de rijst gaar is en laat het met de deksel op de pan staan.
  • Verhit de wok zonder vetstof.
  • Breek de 2 eieren in een kom en kluts de eieren kort samen met het eiwit.
  • Giet de eiermassa in de wok en blijf met een pollepel rustig roeren, totdat de eiermassa gaat stollen. Dan met snellere bewegingen het roerei roeren. Als alles is gestold, haal dan het roerei uit de wok.
  • Verhit de kokosolie in de wok.
  • Roerbak de knoflook met de nasigroenten kort, totdat deze knapperig en beetgaar zijn.
  • Voeg de nasikruiden, sambal en ketjap toe en schep de gekookte rijst erdoor.
  • Meng nu ook het roerei door de nasi.

Bereidingstijd

20 minuten

Voedingswaarde

Energie: 530 kilocalorieën
Eiwit: 26 gram
Vet: 18 gram
Koolhydraten: 67 gram
Voedingsvezels: 8 gram

Kookweetje

Splits het ei door het voorzichtig tegen de rand van een kom te tikken tot de schil een kleine breuk laat zien. Trek het ei op de breuklijn verder open. Zorg ervoor dat de gehele inhoud van het ei in één helft van de schaal blijft. Houd het ei boven de kom en laat de inhoud van het ei heen en weer glijden tussen de twee halve eierschalen. Probeer zo veel mogelijk eiwit in de kom te laten vallen. Uiteindelijk blijft de dooier over.

Wil je het gerecht verlagen in het aantal vetten? Neem dan 2 eieren zonder eigeel en 1 ei met eigeel. Het eigeel bevat meer vet, maar ook veel goede voedingswaarde. Vandaar dat wij ervoor kiezen om 2 gehele eieren te gebruiken en 1 eiwit van een kippenei. Eidooiers zijn een bron van vitamine A, B2, foliumzuur, B12, D en E.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5

Foto: Michel Zoeter



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment