“Scheidsrechters zijn onmisbaar in de sport”

Evelien Koster


“De eerste activiteit in het kader van de Week van de Scheidsrechter vond bij de NBB al plaats op zaterdag 5 september”, vertelt Simone van den Biggelaar, manager Verenigingen & Opleidingen bij de NBB en coördinator van alle activiteiten rond de Week van de Scheidsrechter. “Op die dag vond de landelijke scheidsrechterstage plaats en hebben we al onze scheidsrechters een goed seizoen toegewenst en ze bedankt dat ze zich weer een seizoen willen inzetten voor onze sport. Hierbij hebben we tompoezen uitgedeeld met het VSK-logo (Naar een Veiliger Sportklimaat) en de tekst #scheidsbedankt.”

Veel verenigingen doen mee

De NBB attendeerde de basketbalverenigingen er regelmatig op dat de Week eraan kwam en nodigde hen uit initiatieven en activiteiten te delen via sociale media, natuurlijk met de hashtag #scheidsbedankt. “We merken dat jaarlijks steeds meer verenigingen aandacht besteden aan de Week van de Scheidsrechter”, zegt Simone. “Dat varieert van er aandacht voor vragen op websites en sociale media tot aan acties om scheidsrechters in het zonnetje te zetten.”

Play STAR

“Een mooi voorbeeld is basketballvereniging BASE (Basketbal All Stars Epe), die haar scheidsrechters nieuwe shirts heeft gegeven met daarop de tekst van Play STAR”, vervolgt Simone. “STAR staat voor Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect en deze vereniging staat voor deze waarden.” Meer over deze actie kun je lezen op de website van BASE.

Arbitragecafé

Afgelopen zondag was er voorafgaand aan de Supercup in Den Bosch ook een arbitragecafé. “Hierbij zijn scheidsrechters en coaches met elkaar in gesprek gegaan, onder leiding van een topscheidsrechter en een topcoach, over diverse spelsituaties”, legt Simone uit. “Dit doen we niet alleen in de Week van de Scheidsrechter, maar nu was het een mooie combinatie.”

Clinic winnen

Tijdens de Week zelf besteedde de NBB er dagelijks aandacht aan op Facebook en Twitter. “Op Twitter delen we ook de berichten die voorbij komen van basketballverenigingen. De leukste ‘inzending’ wint uiteindelijk een clinic van onze toparbiter Antio Sinterniklaas, die recentelijk op het EK Basketball heeft gefloten. Van deze clinic wordt een filmpje gemaakt, dat weer gedeeld wordt op de communicatiekanalen van de NBB.”

Kaartje

De basketballbond zelf stuurde deze week alle landelijke officials (scheidsrechters, beoordelaren en commissarissen) een digitale kaart om haar waardering te uiten. Vlak voor de start van de Week van de Scheidsrechter stond ook de VSK-nieuwsbrief van de NBB volledig in het teken van arbitrage. “De reacties die we van scheidsrechters ontvangen zijn erg positief”, zegt Simone. “De nieuwsbrief is goed ontvangen, maar vooral de vele aandacht voor arbitrage in deze week wordt in het bijzonder gewaardeerd. We zien dat scheidsrechters onze thema-editie van de nieuwsbrief en de diverse berichten op sociale media veel delen en ‘liken’.”

Passie voor de sport

De NBB doet al jaren mee aan de Week van de Scheidsrechter. Simone: “Omdat we het belangrijk vinden dat scheidsrechters worden gewaardeerd. Ze zijn onmisbaar in de sport, maar hun aanwezigheid wordt vaak ter kennisgeving aangenomen. Geen commentaar op de scheidsrechters, betekent eigenlijk ‘goed gedaan’. In de Week van de Scheidsrechter roepen we verenigingen, sporters, coaches en bestuurders op dit uit te spreken en hun scheidsrechters te waarderen voor hun inzet en hun bijdrage aan een veilig sportklimaat. We zijn zo actief omdat we het een belangrijk onderwerp vinden en we laten graag zien dat de passie voor onze sport niet alleen bij spelers, coaches en bestuurders zit, maar ook bij scheidsrechters.”

Foto: Shutterstock

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment