Schaatsen: de perfecte winterwork-out – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Schaatsen is een uitstekende bezigheid voor de wintermaanden. De meeste schaatsbanen zijn van oktober tot half maart open en met een beetje geluk kun je in bepaalde periodes zelfs (gratis) in de buitenlucht op een grote plas of vijver je rondjes schaatsen. Bovendien is schaatsen een zeer goede training. Wist je dat je als je schaatst zowel je benen als je core traint?

Krachttraining

Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment. Je gebruikt dan je spieren op een meer explosieve manier. En om je evenwicht te bewaren, heb je de spieren in je core nodig. Die zorgen ervoor dat je je hele lijf stabiliseert. Dus terwijl je van je ene op je andere been over het ijs glijdt, train je vrijwel je hele lichaam. Je gebruikt namelijk ook je armen om in balans te blijven en extra snelheid te genereren op het ijs.

Calorieën verbranden

Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je mogelijk al 400 calorieën verbrand. Het is natuurlijk afhankelijk van je leeftijd, gewicht en tempo hoeveel calorieën je exact kwijtraakt, maar schaatsen is een goede manier om aan je conditie te werken!

Vitamine D

Schaatsen heeft als bijkomend voordeel dat je regelmatig in de buitenlucht bezig bent. Op die manier kan je lichaam vitamine D aanmaken, want zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en sterke tanden. 

Variatie

Schaatsen zorgt er ook voor dat je tijdens de winter een keer iets anders doet. Het kan fijn zijn om niet het hele jaar dezelfde sport te beoefenen. Altijd maar dezelfde bewegingen doen of dezelfde rondjes lopen, is niet goed voor lichaam en geest. Na een paar maanden geschaatst te hebben, geniet je waarschijnlijk des te meer als je weer eens gaat hardlopen of een work-out doet in de gym.

Houding

Als je wilt beginnen met schaatsen, is het belangrijk een goede ijsbaan dicht bij huis te zoeken, een paar goede schaatsen te huren of aan te schaffen en enkele lessen te nemen om de basistechnieken onder de knie te krijgen. We hebben eerder uitgelegd wat een goede schaatshouding is.

Natuur

Wie in de winter geen zin heeft om in de kou te gaan hardlopen en even behoefte heeft aan een andere manier van bewegen, doet er goed aan om de schaatsen onder te binden en het ijs op te gaan. Het is goed voor je conditie, je traint een hoop verschillende spiergroepen en met een beetje geluk kun je ook nog genieten van de natuur in Nederland. Veel ijspret gewenst!

 

Foto: Shutterstock/Boris-BWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment