Rondreizend cricketevent voor kinderen – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Onbekend maakt onbemind. Dat gaat zeker op voor cricket, waarvan al snel gedacht wordt dat het ingewikkeld en ontoegankelijk is. Terwijl dat helemaal niet waar is: ook als je jong bent, kun je deze balsport al stap voor stap leren. Cricket is na voetbal zelfs de populairste sport ter wereld.

Runs

Bij cricket scoor je punten door heen en weer te lopen tussen de wickets. Dit heet een run. Cricket is een teamsport waarbij om de beurt het ene team eerst gooit (bowling) en het andere team slaat (batting). Als allebei de teams gegooid en geslagen hebben, is het team met de meeste runs de winnaar.

Voor kinderen

De Haarlemse clubs Bloemendaal en Rood & Wit en de Amsterdamse clubs VRA en ACC hebben in Nederland het initiatief genomen voor de Cricket Carrousel, een rondreizend cricketevent voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Inmiddels doen ook de clubs Qui-Vive, Hilversum, Kampong en Ajax-Leiden mee.

Samen trainen

Als je meedoet aan de Cricket Carrousel krijg je elke week op zondagochtend tussen 10 en 12 uur een gezamenlijke training, afwisselend bij de verschillende verenigingen. Het leuke is dat je je niet per team hoeft aan te melden, dat kan ook gewoon in je eentje of samen met een vriendje of vriendinnetje. Ter plekke word je dan in een team ingedeeld. Aan het einde van de training speel je een wedstrijd.

Sterren

Extra gaaf is dat de trainingen zo veel mogelijk gegeven worden door echte cricketsterren. Al twee keer gebeurde dat door Peter Borren, captain van het Nederlands elftal. Ook op zondag 20 september was hij erbij op Sportpark de Eendracht van Qui Vive. Daar namen 34 kinderen van zes clubs het tegen elkaar op.

Meeste talent

Iedereen die meedoet aan de trainingen van de Cricket Carrousel krijgt tijdens het toernooi de kans om alle cricketvaardigheden te oefenen. Zo leer je slaan, bowlen en veldspelen door steeds van positie te wisselen. Gaat het cricketen je goed af? Dan maak je ook nog kans om gekozen te worden tot de speler die in jouw leeftijdscategorie het meeste talent laat zien, met als prijs een poster van het nationale cricketteam. Heb je de smaak van het cricket te pakken? Dan kun je ook bij één van de verenigingen mee komen doen aan de clubtrainingen.

Meedoen

Wil je meedoen aan de Cricket Carrousel? Kijk dan even op de websites van de deelnemende clubs zoals van Qui Vive of van Bloemendaal. Wil je meer lezen over de cricketsport, dan kun je hier op Sport.nl terecht.

Bronnen: Wikipedia, Cricketclub Bloemendaal en Qui Vive CricketclubWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment