Ongeveer tien tot vijftien procent van de wereldbevolking is linkshandig. Bij mannen komt linkshandigheid vaker voor dan bij vrouwen. Hoe linkshandigheid precies ontstaat is niet bekend, maar door verschillende uitdrukkingen in onze taal zou je bijna gaan denken dat rechts goed is en links fout: een goede rechterhand is iemand die een prima assistent is, terwijl iemand links laten liggen of twee linkerhanden hebben eerder een negatieve lading heeft. Ook zijn voorwerpen als een schaar en een blikopener vooral voor rechtshandigen ontworpen.
Verrassingseffect
Toch komt linkshandigheid in het sporten soms juist goed van pas, zeker als je een balsport als volleybal, tennis, handbal, waterpolo of badminton speelt of aan boksen of schermen doet. Rechtshandige spelers zijn het meestal minder gewend om tegen linkshandigen te spelen, terwijl het voor linkshandige spelers meestal wel heel gewoon is om het tegen rechtshandigen op te nemen. Met een welgemikt schot of een verrassende stoot met de degen kun je daar als linkshandige goed je voordeel mee doen.
Bekende linkshandige sporters
In sporten als basketbal, baseball en American football blijkt linkshandigheid juist een nadeel. En hoewel je voetbal natuurlijk niet met je handen speelt, zou je denken dat linkshandigheid daar juist weer een voordeel is. Een paar van Nederlands grootste voetballers uit de geschiedenis zijn allemaal linkshandig, zoals Johan Cruijff, Willem van Hanegem en Ruud van Nistelrooy, en dat geldt ook voor wereldster Lionel Messi.
Bronnen: Wikipedia.nl en Linkshandigendag.nl
Foto: Shutterstock/BrunoRosa