Als je de pompoen ziet, dan verwacht je het niet direct, maar hij is familie van de augurk, de komkommer en de courgette. Pompoenen zijn er in verschillende kleuren, waarvan de oranje variant de meest bekende is. Deze pompoen wordt niet alleen gegeten, maar vooral in het najaar ook veel gebruikt ter decoratie van de tuin.
Pompoensoorten
Daarnaast bestaan er ook winterpompoenen (die bleekoranje van kleur zijn), eikelpompoenen (donkergroen met kleine oranje vlekjes), zogenaamde spaghettipompoenen (bleekgeel en langwerpig) en de pattison (een witte, ovaalvormige pompoen).
Veel vezels
Dat de meeste pompoensoorten er niet alleen mooi uitzien, maar ook erg gezond zijn is nog lang niet bij iedereen in Nederland bekend. Doordat deze groente lekker veel vezels bevat is het eten ervan heel goed voor je spijsvertering. Ook bevatten pompoenen weinig calorieën (maar 25 kilocalorieën per 100 gram) en veel vitamine C en E, calcium en ijzer.
Goed zien
Nog een goed stofje in pompoen – en dan vooral in de oranje soort – is bètacaroteen, dat bijvoorbeeld ook in worteltjes zit. Deze bètacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A, die je helpt om goed te zien, zowel bij licht als in het donker. Handig dus als je graag ’s avonds traint of als je zo’n vroege vogel bent dat je al voor het daglicht aanbreekt gaat sporten. Vitamine A is daarnaast ook goed voor je huid.
Koel bewaren
Pompoenen zijn met name in de herfst en in de winter goed verkrijgbaar. Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze groente, sla dan dus nu nog je slag. Bewaar je pompoenen vervolgens op een droge plek waar het niet kouder is dan 8 graden. Zo kun je je pompoenen zelfs twee maanden goed bewaren. Het is ook mogelijk om pompoenen in te vriezen, zodat je ook in de zomer nog een voorraadje hebt.
Pompoen klaarmaken
Pompoen is bijvoorbeeld lekker in de soep. Ga je de pompoen klaarmaken om te eten, zorg dan dat je ‘m grondig wast. Snijd de pompoen in twee stukken en daarna in schijven. Gebruik een lepel of een mesje om de draden en pitten uit de stukken pompoen te halen. Snijd daarna het vruchtvlees in kleine blokjes. De schil van de pompoen kun je ook eten. Ga je de pompoen koken, roosteren of roerbakken, dan kost dat ongeveer vijf tot tien minuten.
Pompoenpitten
Gooi de pitten die je uit de pompoen hebt gehaald niet zomaar weg, want ook die zijn heel gezond: ze zijn goed voor je blaas en prostaat. Je kunt pompoenpitten tegenwoordig ook los kopen op de groente- en fruitafdeling in de supermarkt en ze vervolgens bijvoorbeeld verwerken in een smoothie, in je salade of in een zelfgebakken brood.
Bronnen: Gezondheidsnet.nl en Sportivo.nu
Foto: Shutterstock