Peutersport: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met bewegen

Evelien Koster


Ouder- en kindgym is een aanbod van de gymclub dat bedoeld is voor peuters van 1,5 tot 4 jaar die samen met papa en mama, of misschien wel met opa en oma, willen gymmen in een echte gymzaal. Juist op deze leeftijd is het voor je kind belangrijk om veel ervaring op te doen met bewegen.

Klimmen en klauteren

Tijdens Ouder- en kindgym beweegt je peuter spelenderwijs: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen, rollen; alles komt voorbij. Je peuter leert allerlei nuttige vaardigheden, bijvoorbeeld kleine opdrachten uitvoeren, afstand, diepte, hoogte en verte inschatten, omgaan met andere kinderen en wachten op zijn beurt. Doordat jij er als ouder bij bent, krijgt je kind nog meer zelfvertrouwen om vrijuit te bewegen. Bovendien leer jij in de gymzaal makkelijk andere ouders van jonge kinderen kennen en kun je wellicht beweeg- en opvoedtips uitwisselen.

Lekker gek doen

Irene, een moeder die met haar peuter meedoet aan Ouder- en kindgym, vertelt op de website van de KNGU: “Mijn peuter wil springen, dansen en gek doen en het liefst beide tegelijk. Ze wil nieuwe dingen proberen, uitgedaagd worden en vindt zichzelf verschrikkelijk stoer als iets nieuws lukt. En als het lukt wil ze natuurlijk nog een keer, en nog een keer. De peutergym bevalt ons erg goed. Een stukje klassikaal en dan lekker met toestellen en speelgoed spelen, rondrennen met de andere kindjes en een liedje aan het eind.”

Dansjes

De KNGU biedt ook Peutergym aan voor peuters van 2 tot en met 4 jaar. In deze les kan je peuter alleen gymmen, dus zonder dat jij ook meedoet aan de les. De leidster zorgt voor genoeg begeleiding bij de toestellen. In de peutergymles worden ook liedjes en dansjes gedaan. Een les duurt ongeveer drie kwartier.

nijntje Beweegdiploma

Waar het halen van een zwemdiploma voor je jonge kind de normaalste zaak van de wereld is, is het behalen van een beweegdiploma nog niet zo vanzelfsprekend. De KNGU heeft daarvoor het nijntje Beweegdiploma geïntroduceerd voor kinderen van 2 tot 6 jaar. In tien tot twintig gymlessen kan jouw peuter dit diploma halen. Wil je weten of de gymclub bij jou in de buurt dit Beweegdiploma aanbiedt? Let dan op het KNGU-keurmerk ‘Beweegdiploma’ of lees er meer over op de website van de KNGU.

BOOST

Woon je in de buurt van Amstelveen? Dan is het leuk om samen met je peuter eens een kijkje te nemen bij het programma BOOST van Sportbedrijf Amstelveen. Dat programma wil onder het motto ‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met bewegen’ kinderen tot 4 jaar, al dan niet samen met hun ouders, in beweging krijgen. Op 26 september en 3 oktober kun je de BOOST-markt vinden in De Meerkamp en begin januari in De Meent in Amstelveen. Op beide plaatsen krijg je onder andere tips voor leuke sportactiviteiten in de buurt en kun je meedoen aan verschillende proeflesjes. 

Bronnen: KNGU en Amstelveenweb.com

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment