In delen van Nederland is de eikenprocessierups de afgelopen jaren een vaste gast aan het begin van de zomer. De grijsgrauwe rupsen worden geboren rond eind april, begin mei en krijgen dan ergens tussen half mei en eind juni zogenaamde brandharen. Rond eind juli transformeren de rupsen in vlinders, waarmee vanaf dan het ergste gevaar weer geweken is.
Groot deel van het land
Tot een paar jaar geleden moest je vooral in het zuiden van Nederland (in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) uitkijken voor de eikenprocessierups, maar inmiddels duikt hij ook op in Utrecht, Gelderland, Overijssel en Noord- en Zuid-Holland.
Oppassen bij veel wind
Kom je tijdens je training in contact met de brandharen die de eikenprocessierups op zich draagt, dan kun je daar klachten door krijgen. Vooral op dagen dat het wat harder waait is het oppassen, want de brandharen verspreiden zich makkelijk via de wind. Je hoeft dus niet zelf in contact te komen met de rups om toch in aanraking te komen met een brandhaar, of om er één of meer in te ademen waardoor je luchtwegen aangetast kunnen worden.
Rode huid
Komt je huid in contact met een brandhaar, dan krijg je vrijwel meteen hevige jeuk. Na een halfuur tot twee uur wordt de plek op je huid rood en verschijnt er een bultje of blaasje. Na een paar dagen tot enkele weken ben je daar meestal weer vanaf, maar dit kan ook langer duren. Probeer de verleiding te weerstaan om te gaan krabben of wrijven als je jeuk hebt, want dit maakt de klachten alleen maar erger. Je mag er wel een ice-pack op leggen.
Huid behandelen
Probeer de plek waar je huid in contact is gekomen met de brandhaar zo snel mogelijk te spoelen onder stromend water of te wassen met water en zeep om de brandharen die er mogelijk nog steeds zijn te laten verdwijnen. Droog de plek daarna zonder die aan te raken, bijvoorbeeld met een föhn, en dek ‘m af met zelfklevende tape of cellofaan. Denk er ook aan om je sportkleding grondig te wassen en uit te spoelen.
Geïrriteerde ogen
Krijg je een brandblaar in je oog, dan kan dit niet alleen een pijnlijke irritatie geven, maar ook een ontsteking veroorzaken. Spoel je geïrriteerde oog zorgvuldig uit en ga bij aanhoudende of ernstige klachten altijd langs je huisarts. Heel sporadisch gebeurt het dat brandharen je oog binnendringen en daar een chronische oogontsteking veroorzaken. Er moet dan een operatie aan te pas komen om de haartjes te verwijderen.
Minder goed ademhalen
Als je brandharen inademt, veroorzaakt dat irritatie aan je luchtwegen. Je kunt daardoor bijvoorbeeld minder goed slikken of lastiger ademhalen. Doordat de haartjes zo klein zijn, kunnen ze zelfs in je kleinste luchtwegen binnendringen en zo bronchitis veroorzaken. Blijven de klachten aanhouden, of zijn ze ernstig, ga dan ook in dat geval altijd langs de huisarts. Misschien kunnen je klachten verholpen worden met medicatie.
Bedek je huid
Wat kun je nu doen om te voorkomen dat je met de haren van de eikenprocessierups in contact komt? Sowieso is het verstandig om bij de beestjes uit de buurt te blijven en dus ook bij de eikenbomen waar ze zich veel schuilhouden. Draag verder sportkleding die je hals, je armen en je benen bedekt en ga tot slot tijdens een pauze niet op de grond zitten.
Bron: Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock