Parijs is nog ver… wielertentoonstelling in Spoorwegmuseum

Evelien Koster


‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ is de naam van de wielertentoonstelling, die spannende verhalen vertelt over frauderende renners die het parcours niet fietsend maar met de trein aflegden of die op weg naar de overwinning net als afgelopen zondag in Parijs-Roubaix werden gestuit door gesloten spoorbomen.

Tourhelden

Uit de collecties van het Huis van de Wielersport en Beeld en Geluid mag het Spoorwegmuseum onder andere fietsen, wielershirts, foto’s en videobeelden van de Nederlandse Tourhelden laten zien. Natuurlijk is er aandacht voor de Nederlandse winnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk en voor de verhalen rond de ‘Nederlandse’ berg Alpe d’Huez. Ook de eerste Nederlandse deelnemers in 1936 komen aan bod, net als de ‘posttrein’ van TI Raleigh en de Locomotiefploeg van Kees Pellenaars. En dan is er ook nog een intrigerend verhaal rond de bus van een bordeel in de Tour… 

De tentoonstelling bezoeken

De tentoonstelling in het Spoorwegmuseum loopt tot en met 26 juli, de dag waarop de renners in de Tour de France finishen op de Champs-Elysées in Parijs. Daardoor kun je een bezoek ook combineren met het startweekend van de Tour in Utrecht op 4 en 5 juli. Het parcours loopt praktisch langs de deur van het museum. Kijk voor meer informatie op de website van het Spoorwegmuseum: www.spoorwegmuseum.nl.

Foto: Anders / Flickr CCWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment