Ouders en kinderen: samen veilig en vertrouwd met paarden

Evelien Koster


Veilig en vertrouwd leren omgaan met pony’s en paarden is erg belangrijk voor beginnende ruiters en hun ouders. De Rotterdamsche Manège organiseert daarom in samenwerking met de Hippische Alliantie Rotterdam een cursus Paard & Welzijn. Die cursus kun je samen volgen tijdens drie bijeenkomsten op 30 september en 7 en 14 oktober. Veilig omgaan met paarden, verzorgen, opzadelen; alles komt aan bod.

In het hele land

De cursussen Paard & Welzijn worden ook bij verenigingen en maneges op andere plekken in het land georganiseerd, vertelt KNHS-sportontwikkelaar Inga Wolframm. “Hiervoor heeft de KNHS uitgebreid lesmateriaal ontwikkeld, onder andere het boek PaardenWelzijn en een docentenhandleiding. Uiteraard mogen verenigingen of staleigenaren hun eigen invulling aan de cursus geven. Een gecombineerde ouder- en kindcursus is een leuk voorbeeld van een dergelijke invulling.”

Zelfvertrouwen

Oog hebben voor veiligheid als je gaat leren paardrijden is belangrijk, benadrukt ook Inga. “Paardensport is natuurlijk de leukste sport die er is. Paarden zijn zeer sociale dieren, en de omgang met paarden heeft bewezen positieve gevolgen voor de mentale en fysieke gesteldheid van mensen. De interactie tussen kinderen en paarden bevordert bijvoorbeeld zelfvertrouwen, communicatieve vaardigheden en empathie. Ook is paardrijden goed voor het ontwikkelen van motorische vaardigheden en is het een leuke en stimulerende manier om in beweging te komen.”

Schrikken

“Maar paarden zijn ook vluchtdieren”, vervolgt Inga. “Dat betekent dat ze kunnen schrikken en wegrennen, vooral als ze iets tegenkomen wat onbekend voor ze is. Om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat iedereen die met paarden te maken heeft, leert hoe ze het beste met paarden kunnen omgaan. Het is dus net zo belangrijk voor ouders om te leren wat ze kunnen doen als ze met hun kind op de manege of een verenigingsles komen als voor het kind zelf.”

Veilige omgang

Veiligheid staat bij de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) en FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) centraal. “Daarom zijn bij alle KNHS-verenigingen en FNRS-maneges en -ruitersportcentra gediplomeerde instructeurs in dienst, die in de opleiding van ruiters aandacht besteden aan plezierig paardrijden en de veilige omgang met het paard”, vertelt Inga.

Diplomalessen

Om het eerste contact met pony’s zo leuk en veilig mogelijk te maken organiseren KNHS-ponyclubs (onderdeel van KNHS-verenigingen) diplomalessen voor kinderen vanaf een jaar of zes en op verschillende niveaus. “Bij de diplomalessen hoort ook een leuk boek, de Bixie Bieb”, zegt Inga. “Hierin staat alles over de omgang met de pony of het paard, de juiste verzorging, en over het rijden.” Jouw vereniging kan hier meer informatie vinden over het organiseren van diplomarijden.

Veiligheidscap

Ook is het belangrijk om kleren te dragen die veilig zijn om in te paardrijden. Inga: “Daarom is het bij de KNHS en FNRS verplicht om een goedgekeurde veiligheidscap te dragen. Bij de meeste maneges kun je een cap lenen. Een goede cap heeft een kinband met veiligheidssluiting en is goedgekeurd (CE-markering en het EN 1384-teken). Ook het dragen van een bodyprotector wordt aangeraden.”

Verzekering

“Het is uiteraard ook belangrijk om maatregelen te nemen bij ongelukken”, weet Inga. “KNHS-leden (kinderen en volwassenen) zijn daarom per 1 oktober 2014 automatisch verzekerd via de ongevallenverzekering van de KNHS. Dit betekent dat leden verzekerd zijn tegen ongevallen met, op of rondom het paard. Daarnaast adviseert de KNHS aan leden om ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.”

Meedoen aan de cursus

Zo zie je maar: over veilig en vertrouwd paardrijden valt veel nuttigs te leren. Wil je deelnemen aan de cursus in Rotterdam? Schrijf je dan in via [email protected] met vermelding van Paard & Welzijn en je contactgegevens. Deelname kost 50 euro voor ouder en kind, inclusief het mooie cursusboek. Je kunt contant betalen op de eerste cursusdag.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment