Ontdek de pumptrack – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Een pumptrack is een geasfalteerde baan waarin bulten en kombochten elkaar opvolgen. Een circuit dat elementen bevat van zowel skateparken als BMX-banen. Perfect voor stunts!

Waar komt de pumptrack vandaan?

De pumptrack bestaat sinds 2015. De aanjager hiervan was Lee McCormack van Leelikesbikes. In Europa was dit Claudio Caluori, die zelf pumptracks ontwierp en bouwde. Langzamerhand gingen BMX’ers de pumptrack gebruiken als trainingsmogelijkheid buiten het seizoen. De banen waren eerst onverhard, maar werden later geasfalteerd.

Wat voor soort fiets heb je nodig?

Wil je graag een pumptrack uitproberen en ben je benieuwd wat je nodig hebt? Wat je meeneemt maakt eigenlijk niet veel uit. Je kunt je op vrijwel elke fiets uitleven op de pumptrack. Een BMX is echter ideaal. Zo kun je lekker door de bochten heen crossen en mooie stunts doen.

Hoe werkt een pumptrack?

Fietsen op een pumptrack gaat iets anders dan op de normale weg. Je maakt snelheid door op het goede moment gebruik te maken van je gewicht. Als dit moment is aangebroken, duw je met je armen en benen. Duw aan de achterzijde van de bult het stuur van je af. Zet vervolgens aan de achterzijde van de bult extra druk op je pedalen door je lichaam naar achter te bewegen. Heb je dit eenmaal goed geoefend, dan kun je rondrijden zonder af te zetten of bij te trappen. Zowel kinderen en jongeren als volwassenen krijgen het rijden op een pumptrack relatief snel onder de knie.

Wat zijn de voordelen?

De pumptrack heeft enorm veel voordelen. Zo zorgt het ervoor dat mensen in beweging komen. Ook biedt het parcours een uitdaging aan jongeren die op zoek zijn naar een ‘kick’. Het biedt diverse voordelen voor je spieren. Je traint verschillende spiergroepen en bent eigenlijk bezig met een totale work-out. Je zal merken dat je je snel fitter en gezonder voelt!

Bronnen: Pumptrackinfo.nl | Velozine.nl

Foto: PexelsWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment