Onderzoek elektronische hulpmiddelen: vooral apps populair bij sporters

Evelien Koster


Dat blijkt uit onderzoek dat het Mulier Instituut deed naar het gebruik van elektronische hulpmiddelen voor sport en bewegen in Nederland. Aan dit onderzoek deden 1.530 personen van achttien jaar en ouder mee.

Inzicht in prestaties

Runkeeper blijkt met afstand de meest populaire app voor sporters, gevolgd door Strava, Endomondo en Runtastic. Sporters gebruiken apps vooral om inzicht te krijgen in hun eigen prestaties. De sporters die geen apps gebruiken, zeggen vooral dat het niet aansluit bij hun beleving van sport.

Goede combinatie

“De meest voor de hand liggende verklaring is dat de apps doorgaans gratis zijn te downloaden op een smartphone”, zegt onderzoeker Remko van den Dool van het Mulier Instituut over de populariteit van deze elektronische hulpmiddelen. “Veel lopers en fietsers gebruiken daarnaast al een smartphone om tijdens het sporten naar muziek te luisteren. Goed te combineren dus.”

Verschillen

Hoger opgeleiden gebruiken vaker een elektronisch hulpmiddel dan lager opgeleiden, net zoals jongeren dat vaker doen dan ouderen. Ook is er een verschil te zien tussen incidentele sporters en regelmatige sporters: van die eerste groep gebruikt 12 procent een app, activity tracker of ander hulpmiddel, van de tweede groep is dat 41 procent. Van de echt intensieve sporters doet zelfs 55 procent dat.

Fietsers en hardlopers fanatieke gebruikers

Ook tussen de beoefenaren van diverse takken van sport zijn er verschillen. Van de fietsers en hardlopers heeft de meerderheid het afgelopen jaar een elektronisch hulpmiddel gebruikt. Ook wandelsporters doen dat regelmatig. Bij fitnessers ligt het gebruik op 41 procent, terwijl het bij de overige sporters op 34 procent ligt.

Fietscomputer

Fietsers gebruiken net wat vaker een fietscomputer dan een app. Bij ouderen boven de 65 jaar is de fietscomputer zelfs het meest populair, iets wat waarschijnlijk samenhangt met de sportvoorkeuren van ouderen. Apps zijn speciaal in trek bij hardlopers en wandelsporters. De hardlopers gebruiken ook relatief vaak een (sport)horloge.

Motivatie

Sporters gebruiken voornamelijk elektronische hulpmiddelen om inzicht te krijgen in hun prestaties. Vooral fitnessers en hardlopers vinden dit belangrijk. Andere redenen zijn dat dit het sporten leuker maakt en dat het motivatie geeft om vaker te sporten. Contact onderhouden met andere sporters, het voorbereiden op een sportwedstrijd of -evenement en verantwoord en blessurevrij sporten worden minder vaak genoemd als redenen om apps en andere hulpmiddelen te gebruiken.

Duursporters

Wat ook opvalt is dat vooral duursporters elektronische hulpmiddelen gebruiken om inzicht te krijgen in hun prestaties. “De duursporten zijn heel geschikt voor de huidige generatie hulpmiddelen”, weet Remko. “Voor zwemmen en teamsport zijn deze (nog) niet interessant of geschikt voor individueel gebruik. Bij fitness zit vaak in een beweegapparaat al een meetsysteempje.”

Vergelijken

“Een tweede verklaring zou kunnen zijn dat veel duursporters alleen sporten”, vervolgt Remko. “Een hulpmiddel is dan een leuk middel om te weten hoe je het eerder deed. We zien dat terug in het motief om een hulpmiddel te gebruiken, 72 procent zegt deze voor inzicht in de eigen prestaties te gebruiken. Opvallend vind ik dat slechts 10 procent aangeeft een hulpmiddel te gebruiken om zijn prestaties met de prestaties van anderen te kunnen vergelijken.”

Onderzoek

Het volledige onderzoek naar het gebruik van elektronische hulpmiddelen door sporters kun je vinden op de website van het Mulier Instituut.

 

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment