Een val van je racefiets of van je paard, een bal of een hockeystick tegen je hoofd of een botsing tussen twee sporters: het zijn de meest voorkomende manieren waarop je als sporter een hoofdblessure op kunt lopen. Vooral als je aan paardrijden, wielrennen, veldvoetbal of schaatsen doet behoor je tot de risicogroep die voor een hoofdblessure op de Spoedeisende Hulp behandeld moet worden en/of in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
Hoofdletsel Sport-app
Gelukkig heb je als sporter niet dagelijks met een hersenschudding te maken, maar dat maakt het tegelijk ook lastig om te weten hoe je moet handelen als je ziet of vermoedt dat iemand een blessure aan het hoofd heeft opgelopen. VeiligheidNL heeft daarom de Hoofdletsel Sport-app ontwikkeld.
Vragen stellen
Een set vragen in de Hoofdletsel Sport-app helpt je om fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel bij een sporter te herkennen. Ook kun je door de juiste vragen te stellen controleren hoe het met het geheugen van de sporter gesteld is.
112
De app geeft je advies over hoe je moet handelen in verschillende situaties, tot en met het meteen bellen van 112. Ook kun je in het archief van de app meerdere adviezen opslaan. Is een bezoek aan de huisarts of de Spoedeisende Hulp noodzakelijk? Dan leidt de locatiezoeker inclusief routeplanner je meteen naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost of SEH-afdeling, waar je ook automatisch telefonisch contact mee kunt opnemen. Je kunt vanuit de app de resultaten van de testjes die jij gedaan hebt ook makkelijk delen met iemand die medische kennis heeft.
Gratis downloaden
VeiligheidNL heeft de app samen met haar partners ontwikkeld zodat sporters en toeschouwers bij een hoofdblessure snel kunnen inschatten hoe erg het letsel is en of het verantwoord is dat iemand nog doorsport of dat het noodzakelijk is om medische hulp in te roepen. Je kunt de Hoofdletsel Sport-app voor iOS en Android gratis downloaden in de App Store en via Google Play.
Bron: VeiligheidNL
Foto: Shutterstock