Ode aan de aardbei – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


De aardbei behoort tot de zogenaamde besvruchten. In Nederland staat de aardbei op de vijfde plaats in de lijst met meest gegeten fruitsoorten. We telen in ons land ongeveer 40.000 ton aardbeien per jaar. Een groot deel daarvan komt uit de kas.

Weinig calorieën

Eén van de voordelen van aardbeien is dat ze weinig calorieën bevatten. Als je sport om af te vallen of op gewicht te blijven kun je deze rode vruchten dus gerust als tussendoortje eten. Per 100 gram aardbeien (de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit volgens het Voedingscentrum) krijg je maar 29 calorieën binnen.

Goed bewaren

Zorg er wel voor dat je aardbeien op de goede manier bewaart, want ze beschimmelen snel. In de koelkast zijn ze één tot drie dagen houdbaar. Ze blijven langer goed als ze onafgedekt worden bewaard en hun kroontje nog hebben. Aardbeien kun je ook goed invriezen.

Koploper in vitamine C

Als het gaat om vitamine C is de aardbei één van de koplopers. Van de populairste fruitsoorten is alleen de kiwi een groter vitamine C-bommetje. Deze vitamine is goed voor je huid, haar en weerstand en helpt bijvoorbeeld om een verkoudheid te bestrijden, zodat je weer voluit kunt sporten. Ook is vitamine C een antioxidant, en die zijn nuttig voor het spierherstel na een training.

Foliumzuur

Aardbeien bevatten verder foliumzuur, ook bekend als vitamine B11. Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en voor de groei van je lichaam. Vooral zwangere vrouwen kunnen hier een tekort aan hebben, dat je door het eten van aardbeien kunt aanvullen.

Kalium

Tot slot zijn aardbeien ook rijk aan kalium. Dat speelt een belangrijke rol bij het hebben van een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Kalium is ook belangrijk voor een goede spiersamentrekking en de geleiding van zenuwprikkels.

Bronnen: Voedingscentrum en Gezondheidsnet

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment