Noten: lekker én nog nuttig ook

Evelien Koster


Het Britse tijdschrift BMC Medicine heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waarin een analyse werd gemaakt van 29 wetenschappelijke studies. Daarin zijn de consumptiegegevens van in totaal 800.000 mensen verzameld. Een van de conclusies uit het onderzoek: als je dagelijks een handje noten eet, verlaag je de kans op een hart- of vaatziekte met 29 procent.

Kleinere kans op kanker

Ook de kans op kanker ligt lager voor noteneters, volgens het onderzoek 15 procent lager in vergelijking met mensen die niet dagelijks een handje noten eten. De onderzoekers hebben daarbij geen specificatie gemaakt naar verschillende typen kanker.

Noteneters bewegen meer

De Britse studie toont nadrukkelijk niet aan dat je deze ziekten kunt voorkomen als je noten eet. Sowieso leef je als je noten eet meestal gezonder en eet je dan bijvoorbeeld ook meer groenten en doe je gemiddeld meer aan beweging dan mensen die geen noten eten. Maar ook als je voor de bijdragen van al deze factoren corrigeert, blijft er een positief verband.

Diabetes

Het onderzoek liet ook zien dat je een kleinere kans hebt om te overlijden aan diabetes, een infectieziekte of een luchtwegaandoening als je elke dag noten eet. Hierbij maken de onderzoekers wel de kanttekening dat het aantal studies hierover aan de lage kant was. Er is extra onderzoek nodig om dit vermoeden te kunnen bevestigen. 

Twintig gram is genoeg

Naast noten bleken ook pinda’s een gunstig effect op je gezondheid te hebben. Maar voordat je nu meteen grote porties in gaat kopen is het handig om te weten hoeveel noten je het beste kunt eten. De verminderde kans op verschillende ziekten was zichtbaar bij mensen die dagelijks vijftien tot twintig gram noten aten. Eet je meer noten, dan werd het risico niet veel kleiner. 

Goede voedingsstoffen

Sowieso is het slim om, zeker als je op gewicht wilt blijven, wel te genieten van je noten, maar er niet te grote porties van te eten. Ze bevatten namelijk best veel calorieën. Daarnaast zitten er wel veel goede voedingsstoffen in noten, zoals ijzer, vitamine B1 en E en een grote hoeveelheid onverzadigd vet, dat helpt om je LDL-cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. 

In de salade of door de yoghurt

Noten kun je niet alleen als een lekker tussendoortje eten, je kunt ze ook door een salade doen, door je avondmaaltijd of door de yoghurt. Ook notenpasta of pindakaas zonder toegevoegde suiker op brood telt mee voor je dagelijkse notenconsumptie.

Bron: Voedingscentrum

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment