Nieuwe sportschoen nóg slimmer dankzij sensoren en meters

Evelien Koster


Technologie staat meer en meer centraal in ons dagelijks leven en heeft de manier waarop we sporten veranderd. Denk aan smartwatches en smartphones die het aantal stappen dat je per dag zet bijhouden, je hartslag meten en weten wanneer je naar bed gaat. Of de slimme sportbeha, die een horloge of telefoon zelfs geheel overbodig maakt. Een nieuwe trend is de slimme schoen. Onze voeten zijn tegenwoordig een bron van informatie. Er zijn bijvoorbeeld al schoenen die je stappen tellen en je calorieverbruik bijhouden. Het Franse Digitsole ontwikkelde de Smartshoe, een connected sneaker die je voeten warm houdt en zichzelf strak trekt rond je voet voor de ideale pasvorm.

Feedback

Elektronicagigant Samsung gaat je sportschoenen nu nóg slimmer maken door de schoenen uit te rusten met sensoren en versnellingsmeters. Salted Venture, dat gesteund wordt door Samsung, heeft de IOFIT ontwikkeld. Deze slimme schoen helpt je tijdens het fitnessen en geeft gedetailleerde informatie over de manier waarop jij je fitnessoefeningen uitvoert. Maak een filmpje, verzamel data, stuur het door naar je coach en je krijgt direct feedback.

De sensoren in de IOFIT zitten in de schoenzolen. Daarmee kunnen lichaamsbewegingen, balans en drukpunten worden gemeten. Deze gedetailleerde informatie kan je helpen efficiënter te sporten en blessures te voorkomen. De schoenen zijn gekoppeld aan een app, waarop de sporter alle verzamelde informatie kan bekijken.

Video

De speciaal ontworpen sportschoen kan onder andere gedetailleerde informatie geven over de manier waarop jij je fitnessoefeningen uitvoert. Door middel van de sensoren kun je als drager van de schoen inzicht krijgen in je balans, houding en gewichtsverplaatsing. Bovendien kun je een filmpje maken, terwijl je squat bijvoorbeeld, zodat je later kunt terugkijken of je wel de correcte houding aannam tijdens de oefening. Ook bestaat de mogelijkheid het filmpje en de verzamelde data door te sturen naar een trainer of coach. Die kan dan op afstand commentaar geven en op de video aanwijzingen tekenen, waarna de beelden kunnen worden teruggestuurd naar jou. Een coach of trainer kan ook twee video’s terugsturen die gelijktijdig kunnen worden bekeken. Zo kan bijvoorbeeld een video worden gestuurd met hoe de training niet moet, en eentje waarin het wel goed gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=KHbx3veL7B0

De schoenen zijn ook zeer geschikt voor mensen die graag golfen. Het kan helpen bij het perfectioneren van je slag. Jij, of je trainer, kan je houding analyseren tijdens een swing en kijken of de gewichtsverdeling over beide voeten goed is. Met die informatie kun je bijvoorbeeld je swing aanpassen of de balans over je voeten anders verdelen.

https://www.youtube.com/watch?v=uCjeO0wsDLs

In de (wasbare) schoenen zit ook een batterij die zeven tot tien dagen meegaat en energie kan besparen wanneer de IOFIT niet gebruikt wordt.

Uiterlijk

Omdat tegenwoordig het uiterlijk van een schoen eveneens van groot belang is,  heeft Salted Venture ook daar veel aandacht aan geschonken. De schoen heeft al de aandacht getrokken van ’s werelds grootste schoenmerken.

undefined

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, dat deze week plaatshad, is de IOFIT voor het eerst aan een groot publiek getoond. Het is nog onduidelijk hoeveel de schoen gaat kosten en wanneer deze te koop zal zijn.

 

Bron en foto’s: Samsung

 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment