Nieuwe sport voor watersportfanaten: sup polo

Evelien Koster


Wie vandaag naar Scheveningen afreist, wordt niet alleen getrakteerd op een uniek olympisch sfeertje, maar kan ook kennismaken met sup polo. Een intensieve en ontzettend leuke uitdaging op het water. Op zaterdag wordt namelijk voor het eerst beslist wie zich nationaal kampioen mogen noemen in deze nieuwe sport. Strijdtoneel is het speciaal voor de Olympic Experience gegraven waterbassin van 30 bij 70 meter, goed voor 2.650.000 liter zeewater.

Stephan van den Berg, in 1984 goed voor olympisch goud in het windsurfen: “We introduceren voor het eerst de Nederlandse kampioenschappen sup polo hier op de Olympic Experience. De beste sup’ers van Nederland komen bij elkaar om in teams van drie tegen drie de strijd aan te gaan.”

Eerst kijken, dan zelf doen

Maar het hoeft niet te blijven bij kijken alleen: kinderen en volwassen kunnen ook zelf het sup polo proberen. Staand op een sup-board probeer je, door middel van overspelen, de bal met een speciale paddle in de goal van de tegenpartij te schieten.

Van den Berg: “Bij deze variant van waterpolo maar dan op sups, is het een kwestie van balans maar natuurlijk ook van scoren. Naast het NK waar je de profs aan het werk kunt zien, kunnen volwassenen en kinderen het ook zelf proberen. En het is nog best lastig, kan ik je verklappen.”

Laatste kans

Dit weekend is de laatste kans voor kinderen om op deze unieke locatie te komen sporten en deel te nemen aan de XL-editie van rondreizend watersportevenement Optimist on Tour. En dat heeft veel meer te bieden dan alleen sup polo. 

Ilse Köpping, hoofdinstructrice Optimist on Tour: “Al meer dan 7.000 kinderen hebben hier de afgelopen dagen kennisgemaakt met de watersport en daar zijn we megatrots op! Op 20 augustus hebben we naast het toch al uitgebreide programma van zeilen, kanovaren en windsurfen ook Sup Polo en kunnen kinderen met een handicap weer komen zeilen dankzij partners SailWise en Fonds Gehandicaptensport.”

Optimist on Tour

Doel van de Optimist on Tour – een initiatief van Delta Lloyd in samenwerking met het Watersportverbond, Optimist Club Nederland, het Nationaal Platform Jeugdwedstrijdzeilen, Fonds Gehandicaptensport en het Jeugdsportfonds – is om een nieuwe generatie enthousiast te maken voor de watersport. Want ook Dorian van Rijsselberghe, Marit Bouwmeester en Pieter Jan Postma zijn ooit begonnen in een Optimist. Kinderen die na de Optimist on Tour verder willen met zeilen, kunnen via het Watersportverbond een leerzaam en leuk werkboek opvragen en een proefles volgen bij een watersportvereniging in de buurt. Kinderen die op de hoogte willen blijven van watersportactiviteiten, workshops, acties en tips van topsporters, kunnen zich aansluiten bij De Otterclub op Facebook.

De Optimist on Tour is binnenkort nog te vinden bij de HISWA te water en in Dordrecht.

 

Bron: Optimist on Tour

Foto’s: Jasper van StaverenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment