Helden aan de Bal vertelt het verhaal van de Nederlandse voetbalgeschiedenis vanaf 1974, toen ons nationale voetbalteam voor het eerst in de finale van het wereldkampioenschap stond – en ook voor de eerste keer het Oranjegevoel toesloeg in Nederland, dat in de decennia erna zou uitgroeien tot een ware Oranjekoorts.
Ereplaats voor Johan Cruijff
Je kunt in de tentoonstelling foto’s en filmfragmenten bekijken en natuurlijk heel veel voetbalrelikwieën. Er is een ereplaats voor Johan Cruijff, Nederlands beroemdste voetballer aller tijden, die morgen precies een jaar geleden overleed. Aan hem is in de tentoonstelling een speciale zaal gewijd, waar veel memorabilia en herinneringen aan ‘nummer 14’ te zien zijn.
1988
Een ander hoogtepunt in de tentoonstelling neemt je mee naar 1988, het jaar dat Nederland Europees kampioen werd. De beker die Oranje mee naar huis mocht nemen, kun je met eigen ogen bekijken. Ook is er een eregalerij met alle voetballers die ooit in het Nederlands elftal hebben gespeeld.
Tegeltjeswijsheid
Naast rondkijken kun je in het museum ook zelf in actie komen, bijvoorbeeld door jouw droomteam samen te stellen of door in de Johan Cruijff-zaal jouw eigen Johan Cruijff-tegeltjeswijsheid achter te laten. En heb je weleens nagedacht over de vraag waarom Nederland eigenlijk oranje draagt? Tijdens de tentoonstelling krijg je het antwoord.
Naar de tentoonstelling
Heb jij zin om naar Arnhem te komen en je onder te dompelen in de Nederlandse voetbalgeschiedenis? Dan kun je op de website van het Nederlands Openluchtmuseum met korting je dagkaart voor volwassenen of voor kinderen kopen. De tentoonstelling is te zien tot en met 24 juni.
Bron: Nederlands Openluchtmuseum
Foto: Shutterstock