Nationale Sportweek: Lang leve de sportclub!

Evelien Koster


De Nationale Sportweek is in volle gang. Op allerlei plekken in Nederland wordt druk bewogen. Door doorgewinterde sporters, maar hopelijk juist ook door mensen die minder vaak op de sportvelden te vinden zijn. Thema van de Nationale Sportweek is namelijk ‘Ik neem je mee’: enthousiaste sporters mogen een sportmaatje dat niet of weinig sport meenemen naar hun club. Want sporten is leuk, maar samen sporten is nog veel leuker!

De club centraal

Met het Lang leve de club-festival vieren we het recht op vrijheid van vereniging. Want de vereniging is van onschatbare waarde voor de sport. Het clubleven kan mensen enthousiasmeren om meer te gaan sporten en bindt leden en vrijwilligers, jong en oud, sportief en nog wat minder actief. Tijdens het Lang leve de club-festival staan de vrijwilligers van alle verenigingen, stichtingen en clubs centraal.

Het festival is voor iedereen die het verenigingsleven een warm hart toedraagt. En alle buitenactiviteiten zijn helemaal gratis! De activiteiten zijn verspreid over de Zwolse binnenstad en het festivalterrein in Park de Wezenlanden, dat zich net even buiten het centrum bevindt.

Programma

Op het festivalterrein zetten ruim zestig organisaties en bekende sporters van half elf ’s ochtends tot vier uur ’s middags hun beste beentje voor met allerlei activiteiten voor jong en oud. In de Sport Area is van alles te doen op het gebied van (knots)hockey, voetbal, duiken, volleybal, tennis, basketbal, golf, BMX en paardensport. Bekende sporters vertellen wat sport en de sportclub voor hen betekent. Nationale Sportweek-ambassadeur Victor Mids geeft demonstraties over ‘De Magie van het Sporten’. Je kunt schaken op het Hoofdveld, klootschieten of lekker skeeleren op het Bloemenpad, meedoen aan een rolstoelenrace, rondvaren met de Reddingsbrigade of genieten van allerlei muzikale optredens en historische presentaties in de Bloementuin. Op Het Eiland vind je ontspanning in de vorm van tai chi-activiteiten, maar ook uitdaging met een clinic survivalrun. Het festival eindigt met een daverend optreden van VanVelzen.

Ook in de binnenstad van Zwolle wordt het festival flink gevierd. Vanaf één uur ’s middags tot een uur of zeven ’s avonds kun je in het centrum van Zwolle terecht voor allerhande muziekoptredens, een koninklijke wandelroute, een kunstmarkt, een Foodtruckfestival, verrassende rondleidingen en nog veel meer. Veel winkels en culturele instellingen zijn wat langer open en je kunt op verschillende plekken genieten van een koninklijk borreluurtje of een royaal diner. Een programma met een gouden randje!

Koninklijk bezoek

Zwolle mag zich zaterdag ook nog eens verheugen in koninklijk bezoek: koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken eerst een deel van het symposium ‘De Toekomst van de Club’ in Provinciehuis Zwolle. Daar nemen zij op symbolische wijze kennis van de beste ideeën uit de NOC*NSF-campagne ‘Laat je sportclub niet in zijn hemd staan’. Daarna maken zij een rondgang over het festivalterrein. Ze besluiten hun bezoek met het uitdelen van de eerste stukken van een dertig meter lange taart uit aan vrijwilligers.

Schouderklopje

Draag jij de vrijwilliger ook op handen? Laat iedereen zien hoe belangrijk het enthousiasme van vrijwilligers is voor de sport en zet zelf iemand in het zonnetje. Maak een foto van je favoriete vrijwilliger en deel die zaterdag via Twitter, Facebook of Instagram met de hashtags #schouderklopje en #langlevedeclub. Jouw pluim wordt getoond op een groot scherm op het bordes van het Zwolsestadhuis. Een prachtig podium voor het goud van de sport.

Vanaf de zijlijn?

Heb je al andere plannen voor het weekend, maar wil je het feest toch meevieren? Neem dan plaats aan de zijlijn en volg het evenement via de verschillende media. Volg het feest via Twitter, Facebook en Instagram. Een compilatie van de viering zie je zaterdagmiddag gelijk al om vijf uur via Omroep Max op NPO 1. Het symposium ‘De Toekomst van de Club’ is te volgen via een live stream op 200jaarkoninkrijk.nl.

Lang leve de club wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, in samenwerking met het Oranje Fonds, NOC*NSF, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Bron: 200jaarkoninkrijk.nl
Foto: Lang leve de club

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment