Nationale Sportweek: jeu de boules in Leeuwarden

Evelien Koster


Een groep van zo’n vijftien mensen staat bij het strijdperk. Elk hebben ze twee of drie boules in hun hand. Er wordt gespeeld in teams van twee of drie spelers. Jacob staat klaar om nieuwkomers de spelregels uit te leggen. Zo makkelijk als jeu de boules lijkt, is het namelijk niet. “Er komt veel techniek en tactiek bij kijken”, vertelt Jacob, die zelf al twintig jaar aan jeu de boules doet. “Je leert het door het te doen. En als je het doorhebt, wordt het leuk.”

Samen met de buurvrouw

Sietie, één van de jeu de boulers, stapt in de cirkel die in het zand is uitgetekend en gooit haar eerste boule richting het butje, het felgekleurde balletje waar de boules zo dicht mogelijk bij moeten komen te liggen. Voor beginners nog niet zo makkelijk, maar voor doorgewinterde jeu de boulers geen probleem. In het kader van het thema Ik neem je mee van de Nationale Sportweek is Sietie van plan deze week haar buurvrouw kennis te laten maken met de vereniging. “Ze wilde het altijd al een keer proberen, dus komende zaterdag neem ik haar mee.” 

Enthousiast

Een van de andere verenigingsleden nam gisteren zijn vriendin mee, en weer een ander zijn schoonzoon. “Hij was enthousiast, hij wil wel vaker komen”, meldt hij als iedereen even bij elkaar zit om koffie te drinken. Het sociale aspect van jeu de boules is namelijk ook belangrijk. 

Prestaties en plezier

Na de koffie is het tijd om nieuwe teams samen te stellen. Regelmatig verzamelen de spelers zich daarna gedurende de partijen rond de boules, om te kijken welke het dichtst bij het butje ligt en welke van de tegenpartij met een tactische zet nog aan de kant geworpen kan worden. Het team dat als eerste dertien punten heeft, wint. Er wordt fanatiek gestreden, maar ook veel gelachen.

Iedereen kan meedoen

Jeu de boules is ook leuk omdat er geen verplichtingen aan verbonden zijn, zegt Jacob. Sommige verenigingsleden zijn er meteen zodra de clubmiddag begint, anderen komen later en haken dan aan bij een partij. “Als je zin hebt om te komen, dan kom je. Wij hebben zo’n vijftig leden, dus er is altijd wel iemand om tegen te spelen.” In de Nationale Sportweek organiseert Le Biberon ook woensdag nog een demonstratie en zaterdag een clubmiddag. De activiteiten op zaterdag zijn extra, speciaal voor de Sportweek. “We nemen extra boules mee”, vertelt Jacob, “dus iedereen kan komen kijken en meedoen.”

Meer weten?

Als je meer wilt weten over jeu de boules-vereniging Le Biberon kun je hier terecht. Voor informatie over de Nationale Sportweek ga je naar nationalesportweek.nl. 

Foto’s: Rimke de GrootWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment