Nationale Sportweek feestelijk afgesloten – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


Ruim zestig verenigingen, clubs en stichtingen waren op het festivalterrein in Zwolle aanwezig om sportclinics, workshops en presentaties te verzorgen. Ondanks het druilerige weer had iedereen veel plezier. Onder anderen Nationale Sportweek-ambassadeurs Ellen Hoog en Victor Mids waren aanwezig. De koning en koningin woonden een symposium bij over de toekomst van de vereniging en maakten een wandeling over het festivalterrein, waar ze onder andere een praatje maakten met leden van duikvereniging Octopus.

Winnaar

Ook op veel andere plekken in Nederland werden de laatste activiteiten in het kader van de Nationale Sportweek gehouden. In Zwolle werd eveneens de winnaar van de campagne ‘Laat je sportclub niet in z’n hemd staan’ bekendgemaakt. Hockeyclub Houten mocht van NOC*NSF een cheque van 10.000 euro in ontvangst nemen voor het idee om werkzoekenden een plek te bieden bij hun sportvereniging, waar ze dan tegen een gereduceerd tarief samen kunnen sporten en netwerken.

De jury, die bestond uit Kees Jansma, Minke Booij en Erben Wennemars, oordeelde dat dit idee de sportclub op veel manieren helpt: het is goed voor de mensen en goed voor de club. De geldprijs werd in de Overijsselse hoofdstad uitgereikt door illusionist Victor Mids en schaatser Michel Mulder. Voetbalvereniging OJC Rosmalen won de tweede prijs en kreeg 3.000 euro. Atletiekvereniging Suomi werd derde en ontving 2.000 euro.

E-zine

De campagne ‘Laat je sportclub niet in zijn hemd staan’ startte afgelopen najaar om aandacht te vragen voor de moeilijke tijden waarin sportclubs verkeren. Ze hebben te maken met minder subsidies, hogere huur en teruglopende inkomsten. Daarnaast blijft het lastig om leden te behouden en voldoende vrijwilligers te vinden. Daarom riep NOC*NSF iedereen op om ideeën in te sturen die verenigingen kunnen helpen. De beste ideeën zijn verzameld in een e-zine dat u hier kunt lezen.

Niet somber

Josje den Ridder van het Sociaal Cultureel Planbureau maakte bij ‘Lang Leve de Club’ bekend dat we helemaal niet zo somber hoeven te zijn over het aantal leden en vrijwilligers van verenigingen. Internationaal doet Nederland het juist heel goed, alleen worden we tegenwoordig lid van andere verenigingen dan vroeger. De gymnastiekverenigingen merken dat bijvoorbeeld in een teruglopend ledental, golfverenigingen mogen juist steeds meer leden verwelkomen.

Bronnen: NOC*NSF en NU.nlWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment