Nationale Sportweek 2016: een voorproefje met Arie Boomsma

Evelien Koster


Een van de belangrijkste doelen van de Nationale Sportweek is om heel veel mensen enthousiast te maken voor alle mooie sporten die er in Nederland zijn. Dat begint al met het openingsfeest in Utrecht en breidt zich daarna als een olievlek door heel Nederland uit. Duizenden sportclubs openen hun deuren zodat je er mee kunt doen aan trainingen, clinics en toernooien en nieuwe sporten kunt ontdekken. In 2015 deden meer dan 1 miljoen Nederlanders mee aan de Nationale Sportweek.

Arie Boomsma teamcaptain

Elk jaar zetten verschillende bekende Nederlanders zich tijdens de Nationale Sportweek in als sportpromotor. Programmamaker en schrijver Arie Boomsma, die ook een eigen sportschool (Vondelgym) heeft en onlangs het boek Beweeg! uitbracht, heeft daarin dit jaar een extra bijzondere rol: hij is teamcaptain. Hij zal tijdens de Nationale Sportweek onder andere aanwezig zijn bij verschillende activiteiten in Utrecht.

Sportkaravaan

Arie is nu al erg enthousiast over de sportkaravaan. “Dat is echt een stoet aan foodtrucks, sportinitiatieven en ander enthousiasme dat door de stad trekt, steeds op andere plekken staat en waar mensen kunnen zien wat er allemaal aan sport wordt aangeboden en wat voor voeding je allemaal kunt eten.”

Kleding uitwisselen

Een extra leuk element van de sportkaravaan is de mogelijkheid om sportkleding uit te wisselen. “Je hoort altijd wel verhalen van kinderen in de groei die sportkleding kopen die het volgende seizoen alweer te klein is”, weet Arie. “En wat doe je er dan mee?”

Verbindende factor

“Er zijn ook heel veel kinderen, in de steden met name, die geen sportkleding kunnen betalen”, vervolgt hij. “Die twee hebben we samengebracht: kinderen die hun kleding ontgroeid zijn – schoenen, shirtjes, broekjes – leveren die in en anderen kunnen zo weer nieuwe kleding vinden. Voor mij raakt dat de kern van waar sport over gaat: de verbindende factor, mensen die met elkaar iets doen, met elkaar in contact komen, verschillende werelden die elkaar ontmoeten.”

Heldenontvangst

Een van de speerpunten van de komende Nationale Sportweek is ook extra aandacht voor alle aangepaste sporten. “Heel bijzonder is dat er voor het eerst een evenement komt voor de paralympische ploeg. In Utrecht is er een evenement voor het publiek waar Paralympic Team NL net vers terug uit Rio komt en als helden wordt ontvangen.”

Meer over de Nationale Sportweek

Ben je benieuwd wat Arie nog meer te vertellen heeft over de Nationale Sportweek? Bekijk dan deze video:

En doet jouw sportclub ook mee aan de Nationale Sportweek? Meld je dan aan via de Nationale Sportweek-paginaWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment