MOVE brengt mannen in beweging

Evelien Koster


Mannen meer in beweging brengen, dat is het doel van MOVE, een nieuw gezondheidsinitiatief van de Movember Foundation. Want drie keer per week dertig minuten bewegen heeft al een aanzienlijke positieve invloed op je gezondheid. “Mannen leven gemiddeld zes jaar korter dan vrouwen”, weet Justin Coghlan. “Maar met een kleine stap kun je de wereld veranderen. Zodra mannen beginnen te bewegen, kunnen ze hun hele lifestyle veranderen. En terwijl je sportief bezig bent, heb je de tijd om met andere mannen te praten over je levensstijl en fysieke gezondheid.”

Geluk

Maarten van der Weijden is dit jaar het gezicht van de campagne Movember. Hij won in 2008 op de Olympische Spelen in Peking goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen, nadat hij in 2001 de diagnose leukemie kreeg.“Ik heb het geluk gehad te mogen herstellen van mijn ziekte en dat geluk gun ik anderen ook. Daarom help ik Movember en KWF graag om geld in te zamelen”, vertelt hij.

Dertig keer bewegen

De uitdaging van MOVE is om dertig dagen lang dertig keer te bewegen. Hoe je dat doet bepaal je zelf. “Het mag ook vijf minuten zijn, als je er maar plezier in hebt”, zegt Justin. “Het kan een wandeling zijn, een yogales of een partijtje voetbal met vrienden. Of zwemmen, net als Maarten. Als je al die dertig dagen tien kilometer zwemt, word je misschien wel olympisch kampioen”, grapt Justin. “Of als je met de tram of de bus naar je werk gaat, stap dan eens twee haltes eerder uit en loop het laatste stuk. Of ga wandelend je eigen stad verkennen en ontdek hoe mooi die is.”

Tijd vinden

“Voor mij is het niet zo moeilijk om dertig activiteiten in dertig dagen te doen”, vertelt Maarten. “Dat doe ik nu ook al. Maar ik heb ook jarenlang een drukke baan gehad waarin ik zestig uren per week werkte. Dan is het weleens moeilijk om dertig minuten per dag fysiek bezig te zijn. Een groot probleem voor veel mannen is dat ze de tijd niet kunnen vinden.”

Plan het in

De tip van Maarten: “Planning. Het is niet moeilijk om tijd te vinden om elke dag te bewegen. Maar na een lange dag werken is het heel verleidelijk om op de bank te gaan liggen. Als je bewegen inplant, is het makkelijker om het ook echt te gaan doen.”

Ook kleine dingen tellen

Op het platform www.movember.com kun je je inschrijven voor MOVEmber. Daar vind je ook veel inspiratie voor activiteiten die je in de maand november kunt doen: van iets nieuws leren tot je grenzen verleggen en van bewegen in de natuur tot op de werkvloer. “Als je liever televisie kijkt dan de deur uit gaat, kun je bijvoorbeeld ook sit-ups voor de tv doen”, zegt Justin. “Wees creatief. Het gaat om de mindset om te bewegen.” Maarten: “Je hoeft niet meteen voor olympisch goud te gaan, en het hoeft niet per se een high-intensity training te zijn. Ook de kleine dingen tellen mee.”

Geld inzamelen

Door je te laten sponsoren voor je deelname aan MOVE zamel je geld in voor onderzoek naar kanker. “Dat is vast een goede inspiratie om het dertig dagen vol te houden!”, zegt Maarten. En natuurlijk mogen ook de dames deelnemen aan MOVE. Doe jij mee? Ga dan snel naar de website, schrijf je in en maak een planning om in november elke dag iets aan sport te doen!

Over Movember

De Movember Foundation is een wereldwijde beweging die zich inzet voor een gelukkiger, gezonder en langer leven voor mannen. Miljoenen mensen zamelen geld in, waarmee inmiddels duizenden programma’s gericht op prostaatkanker, teelbalkanker, psychische gezondheidsproblemen en lichamelijke inactiviteit gefinancierd worden.

Rond Movember 2015 werkt Movember samen met KWF Kankerbestrijding. Zeventig procent van de opbrengsten van Movember in Nederland wordt dit jaar besteed aan onderzoeksprojecten van KWF die bijdragen aan de gezondheid van en een langere levensverwachting voor de man.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment