Met welke oefening train je wat: pullover

Evelien Koster


De pullover is een oefening die je uitvoert met behulp van een dumbbell. Het is een oefening die een beetje in de vergetelheid is geraakt, maar die erg goed is voor het trainen van je borstspieren. Tijdens de uitvoering pak je ook andere spieren in je bovenlichaam mee, zoals de triceps, de schouderspieren en de rugspieren.

Recht boven je borst

Om de oefening te kunnen doen, ga je op een fitnessbankje liggen, waarbij je hoofd en je rug op het bankje rusten en je voeten plat op de grond staan. Je houdt de dumbbell met je beide handen recht boven je borst vast, op de plek waar de handgreep overgaat in het gewicht.

Achter je hoofd

Nu adem je in en laat je het gewicht en je armen vervolgens achter je hoofd zakken, zo ver als je kunt. Je armen mogen hierbij lichtjes gebogen zijn. Zijn je armen helemaal achter je hoofd, dan houd je die positie een paar seconden vast. Daarna breng je de halter omhoog en adem je tegelijk ook uit.

Juiste uitvoering

Zo doe je de oefening meerdere keren achter elkaar. In het begin is een juiste uitvoering, waarbij je in de goede houding blijft, belangrijker dan dat je zo veel mogelijk herhalingen kunt maken. Gaat het makkelijker, dan kun je het aantal herhalingen wel langzaam opvoeren. 

Aandachtspunten

Nog een paar aandachtspunten: begin met een gewicht dat niet al te zwaar is, omdat de oefening zorgt voor een behoorlijke rek van je borstspieren. En houd in de gaten dat je armen wel iets gebogen mogen zijn, maar niet te veel. Je gaat dan namelijk meer opvangen met je rugspieren en je triceps in plaats van met je borstspieren.

Bronnen: Fitness-oefeningen.com, Fitsociety.nl, Voeding-en-fitness.nl en Fit.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment