De KNHB doet al sinds 2005 onderzoek naar ernstige hoofdblessures bij hockeyers. Naar aanleiding van dit onderzoek is besloten om alle ernstige hoofdletsels te gaan registreren. Heb jij zo’n nare hoofdblessure opgelopen, dan vraagt de hockeybond je na je melding om een enquête in te vullen. Daardoor kan de KNHB meer inzicht krijgen in hoe ernstig hoofdletsel ontstaat en wat de gevolgen zijn. Ernstige hoofdblessures zijn volgens de KNHB onder andere hersenkneuzingen, hersenletsel, een fractuur van je schedel of een hersenschudding, oftewel blessures die zo ernstig zijn dat je behandeld moest worden door een specialist.
Buiten bewustzijn
Uit een eerdere enquête, ingevuld door hockeyers die in het seizoen 2010/2011 een hoofdblessure opliepen, bleek dat 33 procent van de ongevallen in de verdedigende cirkel gebeurde. De helft vond plaats tijdens een duel en veertien procent bij een strafcorner. In 25 procent van de gevallen was een geslagen hoge bal de aanleiding voor het ongeval, in 21 procent van de gevallen de forehand slag. 33 procent verloor het bewustzijn, variërend van één seconde tot twintig minuten.
Naar het ziekenhuis
Nog een paar weetjes: ieder jaar lopen 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan belanden er 14.000 op de spoedeisende hulp. Bij veertien procent is de blessure zo ernstig dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Naar schatting overlijden jaarlijks zo’n zes sporters aan een hoofdblessure.
App
Om hoofd- en hersenletsel snel vast te stellen heeft VeiligheidNL onlangs de gratis app Hoofdletsel Sport gelanceerd. De app geeft ook heldere adviezen om ernstigere gevolgen te voorkomen. Lijstjes en testjes helpen je om fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen. Ook vind je er een aantal vragen om het geheugen van een sporter met een hoofdblessure te controleren.
Blessure melden
Om een hoofdblessure aan de KNHB te melden kun je mailen naar Kara Meijer, [email protected], met je naam, e-mailadres, telefoonnummer en een korte beschrijving van je hoofdblessure. De enquête wordt dan naar je toe gemaild.
Bron: KNHB
Foto: Shutterstock