Meeste mensen sporten omdat ze zich goed willen voelen

Evelien Koster


Dit blijkt uit een enquête onder 860 leden van het NU.nl-panel. Van hen geven 624 deelnemers aan dat zij het afgelopen jaar aan sport hebben gedaan. Iets meer dan de helft (52%) bekent zelfs niet zonder sportieve activiteiten te kunnen.

Een zeven voor sportiviteit

Veertig procent van de ondervraagden beoefent twee sporten en vijf procent doet er zelfs meer dan drie. Als ze zichzelf een cijfer mogen geven voor hun sportiviteit, dan kiezen ze gemiddeld voor een zeven. 27 procent van de sportende ondervraagden traint meer dan twaalf keer per maand, terwijl ongeveer 60 procent minstens vier keer en maximaal twaalf keer per maand sport.

Goed gevoel

Bij de redenen om te sporten noemen de panelleden het vaakst dat ze zich goed willen voelen. 85 procent zegt te sporten voor de gezondheid en om er het hele jaar goed uit te zien. Daarna komen redenen als sporten tegen de stress, afvallen en sociale contacten opdoen.

Strandproof

Als nuchtere Nederlanders vinden we het minder belangrijk om te trainen om er in de zomer goed uit te zien: 55 procent van de ondervraagden zegt dat hun lichaam altijd strandproof is en dat ze geaccepteerd moeten worden zoals ze zijn. Tegelijk zou ongeveer 20 procent zich wel nog wat beter en zelfverzekerder voelen op het strand als ze wat kilo’s kwijt zou raken.

Individuele en groepssporters

We zijn in Nederland niet te typeren als echte individuele of als echte groepssporters. 36 procent van de ondervraagden traint in zijn eentje binnen een ongeorganiseerde sport, terwijl 31 procent een abonnement heeft bij een sportaanbieder zoals een fitnesscentrum. 22 procent is lid van een sportvereniging.

Vaker sporten

Voor veel ondervraagden is er nog wel winst te behalen als het gaat om hoe vaak te sporten: 51 procent zou dit eigenlijk liever vaker willen doen dan nu het geval is. 21 procent heeft geen mening over deze laatste vraag.

Bron: Nu.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment