Martijn: “Het geeft een heerlijk voldaan gevoel om een grens te verleggen”

Evelien Koster


Sinds 2010 organiseert Stichting Vluchteling de Nacht van de Vluchteling. Midden in de nacht wandelen de deelnemers in een sponsorloop van 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag of van Nijmegen naar Arnhem.

Sfeer proeven

Martijn staat op 18 juni aan de start in Rotterdam. Hij heeft verschillende motivaties om mee te doen. “Ik had tot voor kort nog nooit 40 kilometer gelopen”, vertelt hij. “Volgend jaar ben ik van plan om mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Bij de Nacht van de Vluchteling kan ik alvast de sfeer proeven van een groot evenement. Ik denk dat het hartstikke leuk gaat worden. En ik vind het een ontzettend goed doel waar ik me graag hard voor wil maken. Bovendien ligt mijn hart in Rotterdam. Het lijkt me geweldig om met zijn allen over de Erasmusbrug te lopen.”

Oude hobby opgepakt

Wandelen is een oude hobby van Martijn die hij sinds een paar jaar weer opgepakt heeft. “Vijftien jaar geleden deed ik mee aan vierdaagses van 20 en 30 kilometer. Ook heb ik toen het halve Pieterpad gelopen. Maar toen ik een nieuwe relatie kreeg en er kinderen kwamen, had ik minder tijd voor het wandelen en bloedde het een beetje dood. Een paar jaar geleden ben ik langzaam weer begonnen, eerst samen met mijn moeder en nu met een vriend met wie ik samen train voor de Nijmeegse Vierdaagse.”

Mooie omgeving

“Wandelen is een heel gezonde sport, niet blessuregevoelig”, vervolgt Martijn. “Ik zoek altijd mooie omgevingen uit om te lopen, bijvoorbeeld met veel bos of water. Er moet onderweg wel iets zijn om van te genieten, anders houd ik het niet vol.”

undefined

Samen lopen

Aan de Nacht van de Vluchteling doet Martijn samen met zijn zus mee. “Mijn moeder komt die dag net terug van vakantie, anders had zij ook graag meegedaan. Mijn zus heeft wat minder wandelervaring dan ik, voor haar wordt het echt een uitdaging. Ik vind het heel cool dat ze dit gaat doen. Zelf heb ik nu twee keer iets meer dan 40 kilometer gelopen. De laatste tijd loop ik één keer per maand een flinke route. Dit weekend ga ik zelfs 51 kilometer proberen.”

Grensverleggend

Eén van de motivaties van Martijn is ook om zijn grenzen te verleggen. “Tot een paar maanden geleden had ik nog nooit 40 kilometer gelopen. Het geeft een heerlijk voldaan gevoel om een grens te verleggen. Ik heb dat eerder niet zoveel gedaan in mijn leven. Het is ook echt verslavend. Als ik een paar weken niet wandel, dan schreeuwt mijn lichaam erom.”

Nachtwandelen

Of er iets speciaals komt kijken bij wandelen in de nacht weet Martijn niet. “Ik heb nog nooit in de nacht gewandeld, dus ik weet niet hoe mijn lichaam gaat reageren. Misschien is het extra zwaar, maar we zijn met zoveel mensen: dat gaat vast ook heel erg helpen. Ik denk dat het sowieso heel bijzonder wordt, een soort Nijmegen-gevoel. Ik kijk er erg naar uit.”

Smaak te pakken

Martijn heeft in elk geval de smaak van het meedoen aan sponsorlopen te maken. “Dat wil ik in de toekomst meer gaan doen. Het geeft me motivatie om mijn grenzen te verleggen. Ik heb al gehoord dat Alpe d’HuZes tegenwoordig ook wandelaars toelaat, dat lijkt me ook een mooi evenement. En ik ben sowieso van plan om vanaf nu elk jaar mee te doen aan de Nacht van de Vluchteling.”

Wil je meer weten over de Nacht van de Vluchteling? Kijk dan op www.nachtvandevluchteling.nl.

Foto header: Shutterstock

Foto’s Martijn: Martijn van DenderenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment