Maak zwemmen nog leuker met de Swimmpropellor

Evelien Koster


Nederlanders liggen regelmatig in het zwembad. In 2012 zwom 18% van de Nederlandse bevolking minimaal twaalf keer. In absolute aantallen komt dit neer op ongeveer 3 miljoen Nederlanders die minimaal één keer per maand zwemmen. Zwemmen behoort tot de meest verbreide sporten in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat zwemmen op de vierde plek staat van sporten die men wil beoefenen in 2016.

Bovendien woont bijna iedereen in Nederland wel redelijk dicht in de buurt van een zwembad. Ons land telt namelijk zo’n 700 openbare zwembaden en dan zijn er ook nog baden die niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Voordelen van zwemmen

Een andere belangrijke reden dat zwemmen zo populair is, is dat je het tot op hoge leeftijd kunt blijven doen. Zwemmen is erg gezond en biedt veel voordelen.

  • het zorgt voor ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk;
  • je ontwikkelt sterkere spieren;
  • je werkt aan je conditie/uithoudingsvermogen;
  • de kans op blessures is erg laag.

Molentje

Om zwemmers te helpen nog meer uit hun zwemtraining te halen bedacht de Nederlander Erik de Gaaf de Swimmpropellor. Het principe is als volgt: achter je draait een molentje dat je eerder terugtrekt dan vooruithelpt. Resultaat: je wordt sterker en kunt je meer focussen op je zwemtechniek. De meeste Nederlandse zwemtoppers maken al gebruik van deze uitvinding, maar de propellor is ook uitermate geschikt voor recreatieve zwemmers.

De Swimmpropellor is ongeveer zo groot als je hand. Je doet een gordel om, waaraan een soort staartje zit. Daaraan zit de propellor vast. Vervolgens ga je zwemmen en draait de propellor achter je rond. Hoe sneller je zwemt, hoe meer weerstand je voelt. En wil je het nog een tandje zwaarder? Dan kun je er eenvoudig een tweede propellor aan vastklikken!

 

Aquafitness voor senioren

De Swimmpropellor is er niet alleen voor de fanatieke zwemmers. In een aangepaste versie is het apparaat te gebruiken voor senioren bij de aquafitness. De Swimmpropellor kan ouderen helpen bij bepaalde oefeningen en maakt de aquafitness uitdagender.

Ook voor mensen die tijdens het baantjes trekken op zijn naar een nieuwe uitdaging of sneller progressie willen boeken, biedt de Swimmpropellor uitkomst. Hij is klein, makkelijk mee te nemen en handig in het gebruik.

Vergroot je weerstand, verdubbel je sportplezier!

 

Bronnen: Swimmpropellor en Gezondheidsnet

Foto: SwimmpropellorWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment