Maak tijd voor sport in een druk gezin

Evelien Koster


Maken jullie altijd tijd voor sport vrij in jullie drukke gezinsleven? Of schiet de voetbaltraining of de zwemles van je zoon of dochter er ook weleens bij in omdat jullie planning te vol is – en het een ingewikkelde logistieke puzzel is om iedereen op tijd bij de vereniging te brengen? En dan hebben we het nog niet eens over de voorbereiding: sportspullen klaarleggen, iets te eten maken, het adres van de wedstrijdlocatie opzoeken… Met meer overzicht, een goede voorbereiding en contacten op de club maak je het jezelf een stuk makkelijker.

1. Schrijf alles op

Maak op de kalender in de keuken of op een online kalender op je computer een overzicht van de trainingen van je kinderen (plus de locatie), je eigen afspraken en je eigen sportplannen. Zo heb je overzicht en zie je precies wie op welk tijdstip waar moet zijn. Ook springen gelijk de mogelijke knelpunten in het oog, zodat je daar op tijd een oplossing voor kunt zoeken.

2. Een goede voorbereiding

Als je weet dat jullie vanmiddag tien minuten nadat je thuiskomt van je werk de deur uit moeten zijn, is het handig als alles al klaarligt: de sportspullen, iets te eten, fiets- of autosleutels, het adres als je verder weg moet voor een wedstrijd. Dat scheelt een hoop stress en gekibbel, en zo verlies je geen tijd aan het bij elkaar zoeken van alles wat je nodig hebt. 

3. Maak op de club contact met andere ouders

Of je kind nu op de voetbalclub zit, aan gymnastiek doet of zwemles volgt: maak een praatje met de ouders van kinderen die samen met jouw zoon of dochter sporten. Kun je je kind een keer niet zelf naar de training of les brengen, dan is er vast wel een andere ouder die jouw kind wil ophalen en wil zorgen dat het veilig en op tijd bij de les of training aankomt.

4. Leer je kind zelfstandig zijn

Hoe meer je kind zelf kan, hoe minder tijd het jou kost. Zelf een boterham smeren bijvoorbeeld, of het zelf bij elkaar zoeken van de sportspullen. Of zelfstandig of samen met een sportmaatje naar de training fietsen – als je vindt dat je kind er oud genoeg voor is. Als je je kind stap voor stap aanleert om steeds meer zelf te doen, heb jij steeds meer vrijheid om je eigen schema in te delen.

Dit is een bewerkte versie van dit artikel dat oorspronkelijk is gepubliceerd op Tym.nl.

Afbeelding: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment