Maak jouw sportvereniging rookvrij! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


De Hartstichting wil ervoor zorgen dat kinderen niet langer in de verleiding komen om te beginnen met roken. Ze is daarom op 1 mei de campagne ‘Zien roken doet roken, maak jouw sportvereniging rookvrij’ gestart, die je misschien al voorbij hebt zien komen. Ook NOC*NSF steunt deze campagne.

Goede voorbeeld geven

Om kinderen niet meer in de verleiding te brengen, is het belangrijk om samen het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door plekken waar kinderen komen rookvrij te maken. Dus ook de sportvereniging. Immers, als kinderen zien dat anderen roken, dan lijkt dat normaal en misschien zelfs wel aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken tegen wie ze opkijken, bijvoorbeeld spelers van hogere elftallen, hun trainer of hun ouders.

Verslaafd

Elke week raken zo honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken, met als gevolg dat ze meer kans hebben op hart- en vaatziekten, kanker en longziekten. Dat laatste geldt overigens ook als ze zelf niet roken, maar wel vaak in een omgeving zijn waar anderen een sigaret opsteken. 

Voorbeeldmail

Doel van de campagne is om te laten zien dat iedereen iets kan doen om kinderen rookvrij te laten sporten. Op de website van de Hartstichting vind je nuttige hulpmiddelen, zoals een voorbeeldmail die je naar het bestuur van jouw sportvereniging kunt sturen om hen ervan te overtuigen het sportterrein rookvrij te maken. 

Minder afval

Behalve dat je kinderen het goede voorbeeld geeft, heeft een rookvrij sportterrein nog meer voordelen. Je hebt immers minder afval van sigarettenpakjes en -peuken die nog weleens achteloos op de grond worden gegooid en het zorgt er ook voor dat je vereniging op een positieve manier onder de aandacht komt.

Stappenplan

Ben je zelf lid van het bestuur van een sportvereniging? Dan kun je op de website van de Hartstichting ook een stappenplan downloaden om jouw club volledig rookvrij te maken en zo een bijdrage te leveren aan de ambitie ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. 

https://www.youtube.com/watch?v=bGKR-GDvDRE

 

Bronnen: NOC*NSF en Hartstichting

Foto’s: de HartstichtingWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment