Leer veilig zeilen met splinternieuwe zwemtraining

Evelien Koster


Wat moet je doen als je boot omslaat? En hoe goed kun jij eigenlijk zwemmen? Onder toeziend oog van meerdere instructeurs leer je tijdens de zwembadtraining hoe lastig het is om een zeilboot als de optimist überhaupt om te laten slaan. Ook geven zij je leerzame oefeningen om je zwemvaardigheid te testen. 

Ademhalen

Maar wat als je toch omslaat? De instructeurs leren je ook dat je met een gerust hart kunt ademhalen terwijl de boot of het zeil over je heen ligt. Kijk maar naar de onderstaande video waarin hoofdinstructrice Ilse Köpping je alvast enthousiast maakt om mee te doen.

 

 

Leuk parcours

De zwembadtraining is een initiatief van het Watersportverbond en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Zij willen hiermee de veiligheid op het water vergroten. “Door kinderen bepaalde oefeningen in het zwembad te laten uitvoeren, leren ze dat ze niet bang hoeven te zijn”, legt Ilse uit. “In een clinic van zo’n 1,5 uur maken we heel veel lol met elkaar. Na afloop van de training kunnen kinderen met een simpele beweging zelfstandig een omgeslagen optimist overeind krijgen. Daarnaast doorlopen de kinderen met instructeurs van de KNZB een leuk parcours met zwemoefeningen.”

Otterclub

De zwembadtraining is een aanvulling op het succes van de Optimist on Tour, waarbij 15.000 kinderen dit jaar kennis hebben gemaakt met de watersport. Als jij ook mee hebt gedaan aan de Optimist on Tour en het zo leuk vond dat je verder wilt gaan met watersporten, dan kun je via het Watersportverbond gratis lid worden van de Otterclub. Je ontvangt dan een leerzaam en leuk Otter werkboek en kunt een proefles krijgen bij een watersportvereniging bij jou in de buurt.

Mijdrecht

De zwembadtraining met optimisten wordt op 24 oktober voor de allereerste keer gehouden. De training vindt plaats in zwembad Het Veenweidebad in Mijdrecht en begint om 13.00 uur. Tot aan 19.00 uur zijn er steeds shifts van anderhalf uur waarvoor je je kunt aanmelden. Deelname kost 25 euro en kinderen tot en met 13 jaar mogen meedoen aan de training. Op de website van het Watersportverbond kun je meer informatie vinden en je meteen inschrijven.

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment