Leer pirouettes en pootje over bij sportinstuiven in Eindhoven

Evelien Koster


Het IJssportcentrum organiseert de komende acht weken namelijk elk weekend een zogenaamde ‘sportinstuif’. Dat doet ze in samenwerking met schaatsbond KNSB, de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) en lokale ijsverenigingen.

Open

Tot nog niet zo lang geleden leek het erop dat het IJssportcentrum zijn deuren moest sluiten, omdat het te veel geld kostte om de baan open te houden en het aantal bezoekers te laag was. Maar na tal van protesten van de lokale ijsverenigingen, die gesteund werden door bedrijven en organisaties, besloot de gemeenteraad van Eindhoven het IJssportcentrum in elk geval nog twee jaar open te houden.

Meer jeugd op de ijsbaan

De verenigingen, de sportbonden en het IJssportcentrum bedachten samen ook plannen om meer bezoekers naar de ijsbaan te trekken. “Net zoals veel andere sportverenigingen, kampen ook veel ijsverenigingen met teruglopende ledentallen. We hebben daarom in onderling overleg een manier bedacht om meer jeugd op de ijsbaan te krijgen: de zogenaamde sportinstuif”, vertelt Pieter Clausing, manager Beleid en Sportontwikkeling bij de KNSB, aan Sport & Strategie.

Pirouette

Komende zondag kun je al meedoen aan de eerste instuif in Eindhoven. Je kunt dan bijvoorbeeld leren hoe je een pirouette maakt of hoe je nou goed ‘pootje over’ gaat bij het schaatsen. Ook mag je op de ijsbaan schieten op een ijshockeykeeper. Beleef je zo veel plezier aan de sportinstuiven dat je vaker een ijssport wilt beoefenen? Dan kun je je meteen aanmelden bij een van de ijsverenigingen in Eindhoven.

Kiezen

Volgens Pieter heeft de samenwerking voor iedereen voordelen: voor het IJssportcentrum, de vereniging en ook voor jou als deelnemer. De wervingskracht bij deze gezamenlijke actie is veel groter dan wanneer iedere vereniging dat voor zichzelf doet. Ook komen kinderen nu in één keer met verschillende schaatsdisciplines in aanraking, en kunnen ze vervolgens een keuze maken uit diverse opties. Een ander voordeel is tot slot dat de ijsbaan zo heel efficiënt wordt gebruikt. 

Ook in andere steden

De sportinstuiven in Eindhoven zijn een pilot. Als deze pilot een succes is, hebben de KNSB en de NIJB plannen om de instuiven ook in andere grote steden te gaan organiseren.

Bron: Sport & Strategie

Foto’s: Facebook IJssportcentrum EindhovenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment