Last van griep? Sport even niet…

Evelien Koster


Een ware sportfanaat laat niet graag een training schieten. Dat geldt zeker als je aan teamsport doet: je team rekent op je, en je bent het aan elkaar verplicht om zo veel mogelijk je steentje bij te dragen aan de gezamenlijke sportbeleving. Maar ook solosporters zullen niet gauw hun sportmoment opgeven. Een gemiste sportsessie verstoort je trainingsopbouw. Voor je sportieve pleziertje probeer je je vaak toch maar over de malaise heen te zetten.

Gevaarlijk

Trainen met griep onder de leden, en zeker met koorts, is echter niet zonder gevaar. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. En hoewel het vaak zo’n vaart niet loopt, kan de virusinfectie in het ergste geval terechtkomen in de hartspier, met als gevolg een myocarditis (ontsteking van de hartspier). Niet trainen dus, maar rust nemen!

Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren, luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet sporten. Had je vier dagen koorts, dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met trainen.

Doe de nekcheck

Anders dan bij griep kun je met een verkoudheid wel zonder gevaar doortrainen. Maar hoe weet je nu of je last hebt van verkoudheidsverschijnselen of dat je slachtoffer bent van de griep?

Om te bepalen of je al dan niet kunt sporten, is er een ezelsbruggetje: de nekcheck. Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en, heel belangrijk, geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste twee tot drie dagen sport je wel op een lager pitje. Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden) en spierpijn in armen en benen, dan is het advies om niet te sporten. Het idee dat je door toch te gaan sporten “de ziekte eruit zweet” is een fabeltje.

Gouden regels

Sportzorg.nl heeft twee gouden regels opgesteld  voor sporters die verkouden zijn en wellicht een griepje onder de leden hebben:

Regel 1: bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden. Meet dus altijd je temperatuur als je je ziek of grieperig voelt. Doe dat altijd vóór het nemen van temperatuurverlagende of pijnstillende middelen, zoals aspirine en paracetamol.

Regel 2: pas je training ook aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst. Zonder temperatuursverhoging mag je in principe gewoon gaan trainen. Het kan echter verstandig zijn om toch wat rustiger en niet te intensief te trainen.

Gerust hart

Heb je koorts en laat de nekcheck zien dat je klachten onder de nek gelokaliseerd zijn, laat je sportsessie dan met een gerust hart schieten en duik eens vroeg je bed in. Een schuldgevoel? Nergens voor nodig. Sporten met griep is namelijk levensgevaarlijk!

Bron: Sportzorg.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment