Krachttraining met bankdrukken

Evelien Koster

Krachttraining met bankdrukken

Ontdek de voordelen en technieken van bankdrukken voor krachttraining. Leer alles over de juiste houding, ademhaling en progressieve overbelasting.

Bankdrukken is een populaire vorm van krachttraining die gericht is op het ontwikkelen van kracht en spiermassa in de bovenlichaamsspieren, met name de borstspieren, triceps en schouders. Het is een oefening die gebruikmaakt van een halterstang en een bank om de lifter in staat te stellen de stang op en neer te bewegen terwijl hij ligt. Bankdrukken is niet alleen een effectieve oefening voor het opbouwen van spieren, maar het biedt ook tal van voordelen voor de algehele fitheid en gezondheid.

Techniek en uitvoering

Een goede techniek en uitvoering zijn essentieel bij het bankdrukken. Om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Zorg voor een stabiele positie op de bank door je schouders, rug en billen stevig op de bank te plaatsen.
 2. Plaats je voeten stevig op de grond en duw jezelf omhoog met je benen voor een stevige basis.
 3. Om het risico op schouderblessures te verminderen, houd je ellebogen tijdens het bankdrukken dicht bij je lichaam, in een hoek van ongeveer 45 graden.
 4. Adem in terwijl je de stang naar je borst laat zakken en adem uit terwijl je de stang omhoog duwt.
 5. Houd je polsen recht en stevig tijdens de hele beweging.
 6. Begin met een gewicht dat je comfortabel kunt tillen en verhoog geleidelijk de belasting naarmate je sterker wordt.
 7. Laat de stang gecontroleerd zakken en vermijd het stuiteren van de stang op je borst.

Door de juiste techniek en uitvoering te volgen, zul je de maximale voordelen halen uit je bankdruktraining en het risico op blessures verminderen.

Progressieve overbelasting

Een belangrijk concept bij bankdrukken en krachttraining in het algemeen is progressieve overbelasting. Dit betekent dat je geleidelijk de belasting en intensiteit van je training moet verhogen om de spieren uit te dagen en sterker te worden.

Je kunt progressieve overbelasting toepassen door het gewicht dat je tilt geleidelijk te verhogen, het aantal herhalingen te verhogen of de rusttijden tussen de sets te verkorten. Door dit principe toe te passen, dwing je je spieren om zich aan te passen aan de steeds zwaardere belasting, wat resulteert in spiergroei en krachttoename.

Voordelen van bankdrukken

Bankdrukken biedt tal van voordelen voor zowel beginners als gevorderde krachtsporters:

 • Spieropbouw: Bankdrukken is een effectieve oefening om spiermassa op te bouwen in de borstspieren, triceps en schouders.
 • Verhoogde kracht: Door regelmatig bankdrukken te beoefenen, zul je merken dat je algehele kracht en vermogen om gewichten te tillen toenemen.
 • Functionele kracht: Bankdrukken helpt niet alleen bij het opbouwen van spieren, maar verbetert ook de functionele kracht in het dagelijks leven. Het versterkt de spieren die betrokken zijn bij het duwen en tillen, wat van pas kan komen bij allerlei activiteiten.
 • Vetverbranding: Krachttraining, waaronder bankdrukken, kan helpen bij het verbranden van vet en het verbeteren van de stofwisseling, waardoor gewichtsverlies en een gezond lichaamsgewicht worden bevorderd.
 • Betere botgezondheid: Krachttraining kan de botdichtheid verbeteren en het risico op osteoporose verminderen, vooral bij oudere volwassenen.
 • Verbeterde lichaamshouding: Door de spieren in de bovenrug en schouders te versterken, kan bankdrukken helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding en het verminderen van rugklachten.

Veelgestelde vragen over bankdrukken

1. Is bankdrukken alleen geschikt voor mannen?

Nee, bankdrukken is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Het is een effectieve oefening die helpt bij het opbouwen van spieren en het verbeteren van de algehele fitheid, ongeacht het geslacht.

2. Kan bankdrukken blessures veroorzaken?

Met de juiste techniek en uitvoering is bankdrukken over het algemeen veilig. Het is echter belangrijk om de juiste vorm te behouden en geen gewichten te tillen die te zwaar zijn voor je krachtniveau. Als je pijn of ongemak ervaart tijdens het bankdrukken, is het raadzaam om een professional te raadplegen.

3. Kan ik bankdrukken zonder gewichten?

Ja, je kunt bankdrukken zonder gewichten door gebruik te maken van weerstandsbanden of je eigen lichaamsgewicht. Deze variaties kunnen ook effectief zijn om spieren op te bouwen en kracht te ontwikkelen.

Pros / Cons van bankdrukken

Voordelen:

 • Effectieve oefening voor spieropbouw in de bovenlichaamsspieren.
 • Verhoogt de algehele kracht en functionele kracht.
 • Helpt bij het verbranden van vet en bevordert gewichtsverlies.
 • Verbetert de botgezondheid en lichaamshouding.

Nadelen:

 • Kan blessures veroorzaken als de techniek niet correct wordt uitgevoerd.
 • Vereist een goede vorm en progressieve overbelasting voor optimale resultaten.
 • Kan voor sommige mensen te zwaar zijn, vooral in het begin.

In conclusie is bankdrukken een effectieve vorm van krachttraining die verschillende voordelen biedt voor zowel mannen als vrouwen. Door de juiste techniek en progressieve overbelasting toe te passen, kun je sterker worden, spieren opbouwen en je algehele fitheid verbeteren. Vergeet niet om altijd de juiste vorm te behouden en indien nodig een professional te raadplegen om blessures te voorkomen en optimaal te profiteren van je bankdruktraining.


Lees ook deze artikelen

Leave a Comment