Ook als je een extreem intensieve duurtraining doet, kan het kraakbeen zich al bewegend herstellen, zo blijkt uit de studie van de Duitse wetenschappers. Als marathonloper, ultraloper of andere duursporter ben je dus goed bestand tegen blessures aan bijvoorbeeld je knie of je heupen, op voorwaarde dat je goed getraind bent.
4.500 kilometer
De Duitse wetenschappers onderwierpen deelnemers aan de Trans Europe Foot Race 2009, een hardloopwedstrijd van het Italiaanse Bari naar de Noorse Noordkaap met een lengte van bijna 4.500 kilometer en een duur van 64 dagen, aan verschillende MRI-scans. Ze volgden de deelnemende duurlopers daarvoor in een busje met MRI-apparatuur. Na elke paar dagen maakten ze een scan van onder andere het kraakbeenvolume in de gewrichten en botten van de deelnemers, die per dag gemiddeld zeventig kilometer hardliepen.
Sterker kraakbeen
De resultaten lieten zien dat het kraakbeen in de knie-, voet- en enkelgewrichten van de deelnemende proefpersonen tijdens de eerste paar duizend kilometer licht slonk. Maar daarna nam het kraakbeenvolume juist toe, tot boven het beginvolume zelfs. Het kraakbeen was dus niet alleen goed in staat om elke dag opnieuw te herstellen van de zware belasting, maar was aan de finish nog sterker geworden ook.
Prikkels
In de Volkskrant zegt sportarts Steef Bredeweg van het UMCG in Groningen niet verrast te zijn over de uitkomsten. “Het lichaam past zich altijd op een positieve manier aan op prikkels. Als je een goede balans houdt tussen rusten en bewegen worden botten, spieren en kraakbeen alleen maar sterker door sport.”
Spons
Orthopeed Taco Gosens, van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis te Tilburg, reageert wat voorzichtiger op de resultaten. “Het kraakbeenvolume is niet hetzelfde als sterkte. Kraakbeen is een soort spons: het kleinere volume kan ook het gevolg zijn van waterverlies.”
Doe het niet zelf
Na het lezen van deze uitkomsten meteen een duurtraining van dertig kilometer inplannen om je kraakbeen zo sterk mogelijk te maken is trouwens geen goed idee. De deelnemers aan het Duitse onderzoek waren tot in de puntjes voorbereid en getraind. Als recreatieve hardloper kun je het beter gewoon bij je trainingsschema houden en goed naar je lichaam luisteren om te bepalen welke afstand je aankunt.
Bron: Volkskrant
Foto: Shutterstock