Een lager gewicht bereik je door anders te gaan eten, waarbij je minder calorieën op een dag binnenkrijgt, of door meer te gaan sporten, waardoor je meer energie (en dus calorieën) verbruikt – of door een combinatie van beide natuurlijk. Ook het vetpercentage van je lichaam speelt een rol als je aan het afvallen bent. Onderzoekers uit Japan verdiepten zich daarom in veertien studies naar het effect van een koolhydraatbeperkt dieet op gewichtsverlies en ook op het percentage vet in je lichaam.
Koolhydraten
Per dag eten de meesten van ons normaal gesproken heel wat koolhydraten. Suikers, zetmeel, vezels: het zijn allemaal vormen van koolhydraten. Ze zitten in brood, pasta, aardappelen, chocola, ijs, frisdrank, vruchtensap, pizza, pannenkoeken, fruit, vla, chocoladepasta, jam enzovoort.
Bron van energie
Koolhydraten hebben we ook nodig. Ze geven ons lichaam energie om te kunnen doen wat we op een dag allemaal willen doen. Volgens de Gezondheidsraad moet je als je gezond wilt eten minstens 40 procent van je energie uit koolhydraten halen.
Studies uit Japan
Terug naar de Japanse studies: daarin werd telkens een koolhydraatbeperkt dieet vergeleken met een ander controledieet. In acht studies volgden de deelnemers een dieet met ongeveer 10 procent koolhydraten. In zeven andere studies kwam ongeveer 40 procent van alle calorieën uit koolhydraten. De deelnemers aan de onderzoeken hadden allemaal overgewicht of obesitas.
Afvallen
De deelnemers vielen van beide diëten af: zowel van het koolhydraatbeperkte als van het controledieet. Ook leidden beide diëten tot een lager vetpercentage. De mensen die een koolhydraatbeperkt dieet volgden raakten meer kilo’s kwijt en hadden een lager vetpercentage dan de controlegroep die een ander dieet volgde.
Lange termijn
We weten allemaal dat het lastiger is om een lager gewicht blijvend vast te houden dan om snel een paar kilo’s kwijt te raken. Om die reden vergeleken de Japanse onderzoekers ook de duur van de verschillende onderzoeken. Ze maakten daarbij onderscheid in studies die korter en die langer dan twaalf maanden duurden. Wat bleek: bij de studies die langer dan een jaar duurden verloren de deelnemers aan het koolhydraatbeperkte dieet niet meer gewicht dan degenen die het controledieet volgden. Wel hadden ze een lagere vetmassa.
Heel weinig koolhydraten
De onderzoekers keken ook naar de verschillen tussen het dieet met heel weinig koolhydraten en het dieet met 40 procent koolhydraten. Bij dat eerste dieet waren de verschillen in vetmassa- en gewichtsverlies duidelijk groter tussen de dieetvolgers en de controlegroep. Helaas is het aantal onderzoeken naar een dieet met heel weinig koolhydraten echter te klein om hier echt iets zinnigs over te kunnen zeggen.
Kanttekeningen
Of je de koolhydraten nu zo veel mogelijk moet verbannen uit je eetpatroon, bijvoorbeeld als je nog wat kilo’s kwijt wilt om er deze zomer goed uit te zien in bikini of zwembroek? Het Voedingscentrum plaatst daar een paar kanttekeningen bij, naast het al genoemde feit dat het om een beperkt aantal studies gaat. Ten eerste is een dieet waarin je weinig koolhydraten eet juist hoog in eiwit of vet. Een gevonden effect kan ook daarmee te maken hebben. Eiwit bijvoorbeeld geeft snel een verzadigd gevoel. Ook vonden veel deelnemers aan de studies het lastig om zich echt aan hun dieet te houden.
Schrap snoep
Het Voedingscentrum geeft je als tip om, als je toch af wilt vallen door minder koolhydraten te eten, te beginnen met voeding die niet in de Schijf van Vijf voorkomt. Denk aan koek, snoep, gebak en frisdrank. Bij brood, pasta en rijst kun je de volkorenvarianten uit de Schijf van Vijf kiezen. Zo kom je al een heel eind, zeker als je ook meer gaat bewegen.
Bron: Voedingscentrum
Foto: Shutterstock