KNVB start competitie voor autistische kinderen

Evelien Koster


Een trainer die allerlei nieuwe oefenstof uitlegt en enthousiaste teamgenootjes die boordevol energie door elkaar heen rennen op het voetbalveld. Als je autisme hebt komt er tijdens een voetbaltraining of -wedstrijd veel op je af. Allemaal nieuwe indrukken die je eerst goed moet verwerken.

Lastig

Als je autisme hebt, ben je vaak het meest gebaat bij een training waar veel structuur in zit. Daardoor kan het lastig zijn om mee te doen aan een ‘gewone’ voetbaltraining, terwijl ook het G-voetbal meestal niet geschikt is voor jou. Speciaal voor autistische kinderen heeft de KNVB daarom de ASS-competitie opgezet, waarbij ASS staat voor autisme spectrum stoornis.

Aftrap

In Zuid-Holland verrichtten de clubs ASW en NOC Kralingen afgelopen zaterdagochtend de officiële aftrap van deze nieuwe competitie voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar met een autistische stoornis. Door hen met elkaar te laten voetballen, wil de KNVB hen laten kennismaken met voetbal en als het mogelijk is op termijn laten doorstromen naar een reguliere competitie.

Eerst in Zuid-Holland

Dit seizoen kun je alleen in KNVB district West II (Zuid-Holland) in de ASS-competitie voetballen bij verenigingen die ook hebben meegedaan aan de tweejarige pilot, maar waarschijnlijk duurt het niet lang voordat je ook in andere delen van Nederland samen kunt spelen met andere autistische kinderen. De KNVB gaat namelijk kijken waar in het land en bij welke verenigingen er ook behoefte is aan een ASS-competitie.

Voetbal op maat

“De KNVB wil zo veel mogelijk mensen de kans bieden om deel te nemen aan het voetbal”, vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. “Als bond zijn we dan ook steeds bezig om nieuwe voetbalvormen te ontwikkelen. Hierbij spelen we in op de wensen en behoeften van onze leden en niet-leden. Met voetbalvormen op maat proberen we iedereen de gelegenheid te bieden om te voetballen. Een leven lang voetbal voor iedereen, dat is waar de KNVB zich sterk voor maakt.”

Verder lezen?

Voor een verslag van de eerste competitiewedstrijd kijk je hier op de site van de KNVB: “ASS-competitie is noodzaak voor deze kinderen.”

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment