Kijk ik sport: “Suppen kun je zo ontspannen of intensief doen als je zelf wilt”

Evelien Koster


Eind 2010 stond Hester voor het eerst op een supboard. “Dat was op Bali, eind 2010. Daarna heb ik een paar jaar geholpen met de communicatie en pr bij de Elfstedentocht, die je ook suppend kunt doen. Eind 2013 vond ik dat ik lang genoeg gekeken had en ben ik zelf gaan suppen. Vorig jaar heb ik voor het eerst in het wedstrijdcircuit meegedraaid als teamrider van Fanatic SUP Benelux.”

Best pittig

Het supseizoen begint in het voorjaar. “Vanaf maart/april wordt er elke donderdag racetraining gegeven door Free Movement in Haarlem, mijn woonplaats. Daar probeer ik zo vaak mogelijk bij te zijn. We oefenen dan echt op starten,  sprinten en draften.” Draften: een echte ‘supterm’: zoiets als in het wiel hangen in de wielersport, maar dan op de sup. ’s Winters staat Hester niet op de plank. “Vanwege de kou. Ik probeer dan wel andere sporten en af en toe een zwembadtraining te doen om de conditie te onderhouden en fit te blijven. Maar suppen zelf is naar mijn idee nog altijd de beste training om beter te worden. Qua intensiteit zou je suppen kunnen zien als een combinatie van hardlopen en fitness, waarbij je traint op conditie en kracht. Dat maakt het best wel pittig.”

Lifestyle

“Het liefst train ik twee of drie keer per week”, vertelt Hester. “Maar ik werk in de watersport, en de drukste periode in mijn werk valt precies samen met het supseizoen. Dat botst een beetje met hoe fanatiek ik graag zou willen zijn. Ik geef ook clinics met de SUPergirls on Tour. Die bestaan uit een warming-up, techniektraining en een wedstrijdje aan het eind. Op 3 juli is er weer een clinic in Haarlem.” De moeite waard, vertelt Hester. “Suppen is wel een technische sport, maar de basis is snel te leren: binnen een uur staan de meeste dames bij onze clinics stabiel op de plank en is een wedstrijdje geen enkel probleem. Ik vind het mooi om de combinatie van het sportieve met de lifestyle van het suppen aan anderen te laten zien.”

Zelfvertrouwen

“Het mooie aan suppen is dat je het kunt doen op zo veel manieren, in een mooie omgeving en met inspirerende mensen. Je traint je balans en je uithoudingsvermogen bij het racen. Je wordt er fit van en dat geeft zelfvertrouwen. Suppen op zee doe ik graag als ontspanning. Lekker spelen met de golven bij zonsondergang, heerlijk!”

Blog

Hester houdt ook een blog bij over watersport. Ben je enthousiast over suppen, neem dan eens een kijkje.

Meer informatie

Meer informatie over suppen vind je hier op Sport.nl.

Op de foto links: Hester OzingaWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment